Česko si připomnělo svatého Václava, Starou Boleslav zaplnili poutníci

Tisíce lidí dorazily na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, kde byl zavražděn kníže Václav. Odkaz světce a patrona země si připomněly davy poutníků na Mariánském náměstí při tradiční poutní mši, kterou sloužil biskup František Václav Lobkowicz. Kazatelem byl kardinál Dominik Duka.

V souvislosti s odkazem svatého Václava Duka připomněl slova spisovatele Karla Čapka, že tato tradice je stále živá. „Pro naše otce, dědic země české byl představitelem starého státu. Byl korouhví a symbolem našeho státoprávního boje. Jak věci stojí, ani tato tradice nepatří do muzea,“ citoval Duka spisovatele.

Události: Česko slavilo svátek svatého Václava (zdroj: ČT24)

„Pod praporem svatého Václava musí někdo jít, a ne o tom jen příležitostně a teatrálně řečnit nebo ustrašeně šeptat a radit druhým, zvláště svým dětem, aby se do ničeho nezapletli,“ pokračoval v citaci Čapka. Podle Duky se tato událost netýká jen církve, ale celé společnosti.

Hlavní bohoslužby se vedle zástupců církve zúčastnili i velvyslanci, představitelé armády a řada politiků.

V davu na Mariánském náměstí bylo vidět řadu skautů. Na pořádek dohlížely posílené policejní hlídky, v pohotovosti byli hasiči i záchranná služba. Centrum Staré Boleslavi bylo uzavřeno pro dopravu. Zájem byl o stánky s občerstvením, například o palačinky nebo kávu. 

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50 tisíc lidí. Ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy.

Národní svatováclavská pouť 2017 (zdroj: ČT24)

Svatováclavský odkaz si lidé připomenou také při dalších akcích ve městech, na hradech či zámcích, při kulturních akcích, jarmarcích, posvíceních či vinobraních. Některé politické strany využijí volný den pro pořádání předvolebních mítinků.

V Praze se při příležitosti státního svátku otevře pro veřejnost sídlo vlády ve Strakově akademii i budovy ministerstev obrany, kultury a pro místní rozvoj.

  • Byl zavražděn svými odpůrci, mezi které patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.