Irák válčí o města s IS, Česko do země pošle víc vojáků

Události ČT: Česko posílí vojenskou účast v Iráku (zdroj: ČT24)

Do konce tohoto roku zamíří do Campu Dublin v Bagdádu kontingent české vojenské policie, který doplní stávající tým pomáhající s výcvikem iráckých kolegů. Česká armáda jedná s iráckou také o vyslání chemiků v roce 2018.

„Vedeme rozhovory o tom, zda sem vyšleme na začátku roku instruktory chemického vojska,“ potvrdil České televizi náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář. Česko se zařadilo do mezinárodní koalice v boji proti tzv. Islámskému státu.

Vedle dodávek zbraní a munice pomáhal na základně u syrských hranic polní chirurgický tým, který za pololetí ošetřil desítky zraněných koaličních a iráckých vojáků. Na základně Balad severně od Bagdádu také nově působí letecký poradní tým.

Zhruba třicítka českých vojáků pomáhá osmi pilotům, kteří létají s českými bitevníky L-159 ALCA do boje proti radikálům z IS, i technikům, kteří se o stroje starají. Irák koupil ze zásob české armády přes firmu Aero Vodochody dvanáct letounů.

Bitevník L-159 Alca
Zdroj: ČT24

Irácké vzdušné síly mají k dispozici na základně desítku strojů. Jeden stroj je v současnosti na generální opravě v Česku a na jednom se v Česku cvičí čtyři iráčtí piloti.

Bitevníky z Vodochod s vlajkou Iráku nechyběly ani při dobývání jedné z největších bašt islamistů – Mosulu nebo Tall Afaru. Ke vzdušným útokům proti fundamentalistům vyrážejí denně, pomáhají pozemním jednotkám.

Podle velitele iráckých vzdušných sil Hamída Anwara se české bitevníky účastnily více než čtyř set leteckých úderů proti bojovníkům takzvaného Islámského státu. S plánováním operací pomáhají í čeští letečtí instruktoři, do bojových operací přímo ve vzduchu se zapojit nesmí.

„Při našich bojových misích jsme velmi efektivní a máme dobré výsledky. Toto letadlo poráží tzv. Islámský stát,“ tvrdí irácký pilot jednoho L-159. Bitevníky zatím útočí na pozice islamistů pouze bombardováním čtvrttunovými bombami.

Bohuslav Sobotka a Hajdar Abádí
Zdroj: Vláda ČR

Možnosti strojů se ale rozšíří. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který o víkendu navštívil české vojáky v Baladu, avizoval, že dojde k jejich modernizaci. „Přibydou tam laserové zaměřovače, čímž se výrazně zvýší jejich bojová efektivita,“ uvedl český premiér.