Na Silvestra už máme plno, hlásí některé horské hotely a penziony

Nejoblíbenější hotely a chalupy na horách jsou na letošního Silvestra už z velké části obsazené. Podle údajů rezervačního portálu Hotel.cz obsazenost v Krkonoších na samý konec roku dosahuje 90 procent, v Jeseníkách a na Šumavě 80 procent a v Beskydech 67 procent. O termíny Vánoc je zájem podstatně nižší.

V hotelech sítě Orea v Krkonoších a na Šumavě je ubytovací kapacita na zimní sezonu už teď ze tří čtvrtin zaplněna. „Lidé přitom svá rozhodnutí nechávají většinou na poslední chvíli, což pak vede k tomu, že většina hotelů, které nabízejí široké spektrum služeb a nacházejí se v lukrativní lokalitě, jsou již rezervovány,“ uvedl ředitel Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Na jednom ze slevových portálů tento týden patří Silvestr mezi nejvyhledávanější výrazy. Pobyty na horách na konci roku jsou mezi nejžádanějšími a obvykle mizí rychle pryč s velikým předstihem. „Již na konci září jsou nejžádanější místa obsazená,“ řekla ředitelka Slevomatu Marie Chytilová.

Na Silvestra převažuje poptávka po horách, letos výrazně po Krkonoších. „Včasnost rezervace je dosti závislá na typu objektu. U chat, chalup a penzionů se rezervuje značně dopředu, až osm měsíců. U objektů hotelového typu je tento termín kratší a rezervace se řeší do dvou až tří měsíců před Silvestrem,“ dodal Milan Petr z Hotel.cz.

Populární jsou na konec roku pronájmy horských chalup. I ty nejžádanější je stále ještě možné zarezervovat. „A to minimálně půl roku předem. Klienti co jezdí pravidelně, objednávají zhruba rok dopředu, aby měli jistotu termínu ve svém vybraném nebo oblíbeném objektu,“ uvedl Petr Fix ze společnosti Tippobyt, která se zabývá pronájmem chat a chalup. Nejpopulárnější jsou podle něj na termín Vánoc a Silvestra Krkonoše, Jizerské hory a Beskydy.

Silvestrovské pobyty mají zcela jiný charakter než pobyty ve zbytku zimy. Slevy na poslední moment žádné nejsou a vyprodáno je i v případě, že sněhové podmínky nejsou ideální. Ceny pobytů v silvestrovském týdnu jsou nejvyšší v roce.