Vláda ho schválila před 13 lety. Digitální archiv by měl být od roku 2019

Události: Digitální archiv by měl být od roku 2019 (zdroj: ČT24)

Elektronické dokumenty se uchovávají v prozatímním úložišti Národního archivu i 13 let poté, co vláda v roce 2004 rozhodla o vzniku Národního digitálního archivu. Projekt na jeho výstavbu se tehdy nepodařilo realizovat. Navíc se od roku 2012 povinně úřaduje v režimu e-government, tedy jen elektronicky. Nový digitální archiv by měl začít fungovat za dva roky.

Původně měl digitální archiv fungovat od roku 2013 v nově vybudovaných podzemních prostorách vedle budovy Národního archivu na pražském Chodovci. Na projekt za necelou půlmiliardu ale nikdy nedošlo.

Proto se digitální archiválie z úřadů veřejné správy ukládají v Národním archivu podle stejného klíče jako papírové listiny. Úřady do archivu pošlou digitální balíčky dokumentů a archiváři rozhodnou o tom, co z toho se uchová.

Dosud si úložiště vystačilo s několika servery o kapacitě 64 terabajtů. „Něco málo technologií máme ještě na záložním pracovišti,“ dodává Jiří Bernas z oddělení elektronických dokumentů Národního archivu.

Digitální archiv II se má rozjet v roce 2019

Stále se však počítá s přemístěním, stejně tak i se zvětšením kapacity až na jeden petabajt (milion gigabajtů). Zároveň bude v budoucnu na desítky kilometrů vzdáleném utajeném místě záložní úložiště. Před několika lety se počítalo s atomovým krytem.

„Hardware, už i ten, co by měl být umístěn zde, se nakupuje v rámci veřejné zakázky v rámci projektu Národní digitální archiv II. Zakázka už je vlastně před ukončením,“ podotýká Bernas. Celkem bude stát Národní digitální archiv i se záložním úložištěm přes 50 milionů. Naplno má fungovat od října 2019.