Nový zákon má postavit „vlčáky“ na roveň taxíkům

Praha – Nový zákon od 1. května zpřísní pracovní podmínky pro pracovníky drink servisů a smluvní přepravce. „Vlčáci“, jak řidičům smluvní přepravy přezdívají taxikáři, by se měli nově dostat na úroveň taxislužeb; čekají je povinné zkoušky ze znalosti města, práva a obsluhy taxametru, který bude nově muset být v každém voze. To přitom až dosud neplatilo, což vadilo zejména taxikářům, protože vozy smluvní přepravy jsou od nich často k nerozeznání, a škodí tak jejich pověsti.

Vozy smluvní přepravy by se při dodržování zákona měly od běžných taxíků lišit tím, že nemají střešní svítilny, přerušované černobílé pruhy a v autě taxametr. Zákon jim zapovídá i to, aby byly s taxíky zaměnitelné. V praxi se ovšem provozovatelé smluvní přepravy častokrát pokoušejí o opak – snaží se navodit dojem, že jsou klasickým taxíkem, ať už se jedná o typickou žlutou barvu, parkování u taxistanovišť nebo reklamu na skutečné taxislužby, která má zákazníka zmást.

Jak má vypadat správný taxík?

  • Žlutá střešní svítila s nápisem TAXI
  • Přerušované černobílé pruhy na bocích vozidla
  • Evidenční číslo auta
  • Viditelný taxametr
  • Průkaz způsobilosti řidiče taxislužby

Na rozdíl od taxislužby nejde smluvního přepravce zastavit přímo na ulici. „Objednávka musí být provedena na provozovně, nesmí být provedena bezprostředně před započetím té jízdy. To je porušení předpisů,“ podotýká radní pražského magistrátu Lukáš Manhart.

Změnu má přinést novela zákona o silniční dopravě, která upravuje práci „vlčáků“ i drink servisů. Nově budou zahrnuti do taxislužeb, a budou proto muset  splňovat všechny podmínky jako stávající taxikáři. „Když budou uskutečňovat přepravní službu na základě smlouvy, jednak tato smlouva bude muset být k dispozici a vozidlo nebude smět být označeno jakýmkoli způsobem zaměnitelným s taxislužbou,“ mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Řidiče smluvní přepravy také čeká povinné přezkoušení ze znalosti terénu. Řada řidičů si ale nyní už nestihne zkoušky na úřadech vyřídit, protože například v hlavním městě jsou všechny termíny obsazené.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)