Asistentů pro handicapované je málo, hledá je nová kampaň. Zvýšit se má i příspěvek na péči

Události: Asistentů pro handicapované je nedostatek (zdroj: ČT24)

Stále víc seniorů či lidí s handicapem chce žít aktivně. Aby nemuseli do ústavu, potřebují mnohdy celodenní péči asistentů. Těch je ale nedostatek, a navíc jejich práce stojí až čtyřicet tisíc korun měsíčně. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvýšit příspěvek na péči pro nejvíce postižené. Chystá se také kampaň, která má přilákat nové zájemce o práci asistentů. Potenciální pečovatele oslovuje interaktivní mapou sociálních služeb.

Služeb asistentky využívají například Pavlíčkovi, kteří mají tři děti, z toho dvě autistické. S domácností jim proto pomáhá Soňa Jandová. Doprovází je i k lékaři a chodí třeba také na procházky s pětiletým autistickým Janem.

„Měla jsem paní, o kterou jsem přišla, a nabídli mi Honzíka, tak jsem do toho šla, že je to nová zkušenost,“ říká asistentka z občanského sdružení Hewer. Chlapec nemá pud sebezáchovy a vyžaduje stálou kontrolu. „Nevíte, co udělá, vytrhne se vám z ruky, skočí pod auto, do vody,“ přibližuje Jandová. 

Asistentka už je rok téměř členem rodiny. „To je základ, že se můžu věnovat dětem jednotlivě, a mám konečně pocit, že je můžu nějak rozvíjet,“ podotýká Janova matka Lucie Pavlíčková.

Každý měsíc využívají jen pro Jana 170 hodin asistence za 22 tisíc korun. Peníze jim pomáhá shánět nadační fond. Potřebují pravidelné dárce, nikdy totiž nevědí, zda se jim službu podaří zaplatit. „Jsou to klienti, kteří už vyčerpali všechny možnosti, a příspěvky od státu nestačí,“ upozorňuje manažerka Nadačního fondu Pečovatel Monika Hlinková.

Lidé s handicapem chtějí být aktivnější, pracují i studují. Poptávka po asistentech proto roste. Jen v Praze by byla potřeba minimálně stovka asistentů na celý úvazek. Mnohdy asistenta dělají studenti nebo stále častěji i lidé po pracovní době.

Se sháněním nových asistentů proto pomáhá i nová kampaň. „U nás si řekne, kolik hodin tomu chce v týdnu věnovat, a my se přizpůsobíme a najdeme mu takové klienty,“ vysvětluje její princip Erik Čipera, ředitel o. p. s. Asistence, která kampaň organizuje. 

Nabídku služeb po celé republice lze nově najít na interaktivní mapě. V nabídce jsou i příběhy lidí, kteří potřebují pomoc.