Rada postižených kritizuje pojišťovny. Handicapované nutí vracet staré vozíky

Rada postižených kritizuje praxi pojišťoven při proplácení pomůcek (zdroj: ČT24)

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) kritizuje přístup zdravotních pojišťoven k handicapovaným. Podle vedení rady vyžadují po uplynutí užitné doby vrácení invalidních vozíků i dalších pomůcek na míru, na které si ale lidé museli připlatit desetitisíce korun.

Mechanický vozík má užitnou dobu pět let, elektrický sedm let. „Nikomu nestačí invalidní vozík jeden. Když se porouchá, trvá oprava dlouho a musí být na předpis. Člověk je vyřazen ze života. Všichni si chtějí vozík ponechat i po době užití, mají ho jako rezervu pro nenadálé případy,“ vysvětlil šéf NRZP Václav Krása.

Obyčejné mechanické vozíky vyjdou asi na 9000 korun, aktivní na zhruba 50 000 a speciální pro nejvážněji postižené na 100 000 korun. Klient si podle rady někdy hradí až 60 procent ceny.

Elektrické vozíky pojišťovny proplácejí jen do částky 136 000 korun. Náklopné zařízení pro polohování za 40 000 korun si obvykle musí handicapovaný uhradit sám.

Krása: Všichni si chtějí vozík ponechat pro případ poruchy nového (zdroj: ČT24)

„Pojišťovny si přivlastňují zdravotní prostředek, na němž se podíleli pacienti až 60 procenty ceny, tedy 60 000 až 70 000 korun. Nemají právo vést ho ve svém majetku. Občanský zákoník mluví o tom, že existují nějaké podíly na věci. Je nepřípustné, aby zdravotní pojišťovna majetkovou účast přecházela,“ uvedl právník NRZP Zdeněk Žižka.

Rada měla původně s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) dohodu, podle níž si mohli lidé po uplynutí užitné doby pomůcky ponechat. Od ledna ale pojišťovna postup přestala dodržovat.

VZP mluví o nedorozumění. Vozíky brát nebude

Nyní VZP oznámila, že si klienti budou moci vozíky znovu nechávat podle nové smlouvy, která nahradí dřívější dohodu. „Došlo k nedorozumění. Změnila se pouze právní forma z dohody o narovnání na bezplatný převod na pojištěnce,“ dodala mluvčí VZP Lucie Krausová.

Podle NRZP může za podobné problémy zákon o zdravotním pojištění. Jeho část týkající se výše úhrad zrušil Ústavní soud a nařídil ministerstvu normu předělat. Resort nyní připravuje novelizaci, která má jasně nastavit transparentní pravidla. Na jejich tvorbě se podílí i sami handicapovaní nebo pacientské organizace. Schválení ale bude až na nových poslancích.

Vydáno pod