Prezident podepsal zpřísnění podmínek pro pobyt cizinců. Kritici uvažují o ústavní stížnosti

Na novele cizineckého zákona, která má podle jejích autorů omezit ekonomickou migraci, zasychá prezidentův podpis. Podmínky pobytu cizinců v Česku se tak zpřísní. Například jim hrozí zastavení řízení o povolení k pobytu, pokud by se ukázalo, že lhali nebo padělali doklady. Nad zadržovacími zařízeními pro migranty potom nebudou mít dozor státní zástupci. Zákon má řadu kritiků, kteří se zřejmě obrátí na Ústavní soud.

Zákon získal současnou podobu při schvalování ve sněmovně, kdy k němu připojil pozměňovacím zákonem některé části sociálnědemokratický poslanec Václav Klučka. Zdůvodnil je nedávnými problémy se zahraničními pracovníky v některých průmyslových zónách. 

Novela má po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by, předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin.

Opatření jsou podle kritiků v rozporu s mezinárodními závazky Česka a také s ústavním pořádkem. Senátor Václav Láska (za Zelené) jako příklad uvedl odejmutí práva na soudní přezkum, kterým je podle něj zrušení povinnosti soudů ukončit řízení o propuštění cizince v případě, že je propuštěn před dokončením soudního líčení. Opatření sice podle senátora ulehčí soudům, ale také znemožní cizinci žádat odškodnění. Novelu také kritizují organizace, které pracují s migranty, novela podle nich představuje posun k represivnímu vnímání legální migrace.

Výtky rezolutně odmítl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Uvedl, že podle jeho úřadu jsou změny v pořádku. Argumentoval potřebou zajistit bezpečnost a řídit migraci. Poznamenal, že zpřísnění pocítí jen cizinci, kteří by se v Česku nechovali v souladu s právními předpisy.

Kromě novely cizineckého zákona podepsal prezident republiky i další dva zákony, informoval jeho mluvčí. Jde o rozsáhlou novelu stavebního zákona, která má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení, a také zákon zavádějící nové významné dny. Česko si tak bude připomínat vyhlazení českého rodinného tábora v Osvětimi (9. březen) a hrdinství československých parašutistů (18. červen).