Většinu ze čtyř miliard dostanou sportovci během léta, slíbil Sobotka

Sobotka: Většinu ze 4,4 miliardy dostanou sportovci během léta (zdroj: ČT24)

Tuzemské sportovní organizace dostaly v rámci deseti dotačních programů už necelou půldruhou miliardu korun a většina z celkových 4,4 miliard by k nim měla doputovat během prázdnin. Po jednání s ministrem školství Stanislavem Štechem to oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Ministr Štech informoval o tom, že je v rámci deseti programů, které jsou určeny na neinvestiční dotace pro sportovní organizace, vyplaceno zhruba 1,4 miliardy korun,“ oznámil premiér po jednání s šéfem resortu tělovýchovy i se zástupci tuzemských sportovních organizací. „Celková alokace by letos měla být zhruba 4,4 miliardy korun a drtivá většina by měla být vyplacena během července a srpna.“

Podle Štecha je množství přidělených peněz zatím výrazně vyšší než loni, zpoždění je ale přesto zcela evidentní. Expertní skupina by měla zajistit, aby se situace za rok neopakovala. „Měli by v ní být silně zastoupeni představitelé sportovního prostředí a pracovat na úpravě pravidel, jak by měl být financován sport v roce 2018 a dále. To je věc, která nesnese odkladu a je potřeba na ní začít pracovat okamžitě,“ řekl s tím, že poprvé by skupina mohla zasednout už na konci srpna.

Kejval: Situace rozhodně není radostná

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval upozornil, že dosavadní zastavení finančních toků dostává sportovní organizace do finanční tísně, kupříkladu lyžařský svaz podle něj má dvacetimilionový úvěr, který nemá z čeho splácet, žádné peníze dosud neobdržel ani jeho domovský ČOV.

„Situace rozhodně není radostná. Doufám, že po dnešní dohodě uvidíme světlo na konci tunelu. Budu počítat dny a týdny, aby se peníze na účtech sportovních svazů ocitly a aby se tato nepříjemná situace vyřešila,“ prohlásil.

O něco smířlivěji mluvila starostka České obce sokolské Hana Moučková. „Od začátku roku jsme nedostali ani korunu,“ řekla. „To, jak jsme nyní za poslední měsíc pokročili, ale nesmírně oceňuji. Nesmírně oceňuji nasazení pana ministra a mám z této schůzky ty nejlepší pocity, které mohu mít.“

Politici: Za zpožděním jsou i závěry NKÚ

Zpoždění výplat podle obou politiků nezpůsobila jen dotační aféra kolem bývalé náměstkyně Simony Kratochvílové a tehdejšího předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty. Vliv měly také kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu a vnitřní audity ministerstva, ale také fakt, že se peníze začaly rozdělovat přímo mezi jednotlivé instituce pracující s mládeží. Podle Štecha se kvůli tomu muselo přesunout šest zaměstnanců v rámci ministerstva.

O dotace z programu V, který je klíčový pro fungování českého sportu, podaly žádosti ve druhém kole i všechny zbývající sportovní svazy, zopakoval Štech. Sportovní svazy původně tvrdily, že podmínky jsou pro ně nesplnitelné, takže velké svazy o peníze v úvodním kole ani nepožádaly. Podle ministra resort podmínky nijak neměnil a jen upravil formulář. „Druhá výzva v tuto chvíli probíhá, během srpna, nejpozději v září, by měly být rozeslány zbylé částky programu V,“ dodal Sobotka.