Kolik nakonec zaplatí Altnerovi, ČSSD ještě neví. Čeká na soud, ten čeká na dědice

UDÁLOSTI: Ani po roce není jasné, jestli sociální demokraté budou muset zaplatit téměř 338 milionů korun (zdroj: ČT24)

Sociálně demokratická strana i dědicové jejího někdejšího advokáta Zdeňka Altnera dosud nevědí, zda bude muset ČSSD zaplatit dávný dluh, který během let narostl na necelých 338 milionů korun. Rozhodnout by to měl Nejvyšší soud, jenomže ten čeká. Poté, co Zdeněk Altner zemřel, ještě není určen jeho nástupce. Jeho určení může podle oslovených právníků trvat ještě několik měsíců.

Kdysi dávno vyhraný spor o Lidový dům loni výrazně přitížil sociálním demokratům. Soud nařídil aktuálně nejsilnější politické straně v zemi, aby zaplatila svému někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi stovky milionů. ČSSD uspěla s žádostí o odklad vykonatelnosti rozsudku, dokud nerozhodne Nejvyšší soud o jejím dovolání, ale rozhodující verdikt dosud nepadl.

Zdeněk Altner totiž loni v listopadu zemřel a nyní se hledá jeho dědic. „V současné době se čeká na vyjádření možných dědiců, zda dědictví přijímají, či nepřijímají,“ popsal Altnerův advokát Václav Veselý.

Problém spočívá v tom, že dědictví na jedné straně dává nejistou naději na více než 300 milionů od ČSSD, ale zároveň se v něm skrývají vysoké dluhy. Sociální demokracie, která začala uspokojovat Altnerovy věřitele, jim již vyplatila přes 22 milionů korun, tedy více, než činil původní dluh Zdeňku Altnerovi.

Stanovit, kdo se bude s ČSSD nadále soudit jako Altnerův nástupce, tak může trvat velmi dlouho. Podle notáře Jiřího Svobody trvá v některých případech hledání dědiců ochotných převzít dědictví měsíce – i déle než rok. „Mám případy, kdy dědicové dědictví odmítají. Potom to přechází na jejich potomky,“ popsal. Teprve až bude jasné, kdo bude Altnerovým dědicem, bude rozhodovat Nejvyšší soud o dovolání politické strany. Jeho stanovisko tak může být známo až za několik let.

Z 18,5 na 338 milionů

Ve sporu zesnulého Zdeňka Altnera s ČSSD jde o odměnu za to, že právník zastupoval stranu ve sporu o Lidový dům, který byl jejím historickým sídlem. Zdeněk Altner se domluvil na právní pomoci se sociální demokracií v roce 1997, smlouvu s ním podepsal tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Podle vyjádření ČSSD dojednal Altnerovy služby tehdejší místopředseda ČSSD a pozdější ministr financí Ivo Svoboda. Smlouva advokátovi zaručovala odměnu z vysouzeného majetku.

Poté, co v roce 2000 ČSSD získala Lidový dům zpět, dostal právník 17 milionů. Šlo o třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit. Protože se k Altnerovu úspěchu hlásili ještě další dva právníci, uložila strana zbytek peněz do úschovy. Altner potom podal několik žalob. Ta, kterou loni dotáhl k pravomocnému rozsudku, se týkala 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném.

Dalších 318 milionů, které by měla sociální demokracie zaplatit, tvoří smluvní pokutu. S tou však strana nesouhlasí. Argumentuje, že částka narostla hlavně kvůli průtahům, které však podle ČSSD způsobil sám Altner.

  • Bývalý advokát Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům.
  • Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Navíc musí strana Altnerovi uhradit náklady řízení ve výši 816 tisíc korun.
  • ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku.
  • Altner loni v listopadu zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.
  • Zdroj: ČTK

Socální demokracie zároveň ujišťuje, že i když jí stále hrozí, že bude muset dědicům svého bývalého advokáta zaplatit stamiliony, na její předvolební kampaň to nebude mít vliv. „Ta kauza, která nás roky zatěžuje, nemá vliv na rozpočet volební kampaně,“ podotkl ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec. To je ale hlavně důsledkem nově zavedených limitů na kampaň, strany nyní nesmějí utratit více než 90 milionů. Loni, kdy ještě strop neplatil, musela ČSSD kvůli sporu se Zdeňkem Altnerem zavést pro kampaň úsporná opatření.