Sněmovnu čeká klíčová schůze. Schvalovat má třicet norem, třeba živnostenský zákon

Sněmovnu čeká více než dvě stě bodů (zdroj: ČT24)

Na programu červencové schůze poslanců jsou víc než dvě stovky bodů, které čekají na schválení. Asi čtvrtina z toho jsou zákony, před nimiž je poslední hlasování. Schůze potrvá jen čtyři dny, od úterý do pátku, pak čekají politiky prázdniny.

„Každý ministr má nějaké své priority, ale některé ty body jsou složité a jsme závislí na opozici,“ konstatuje místopředseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). Už při posledním jednání opozice ukázala, že některé body zablokovat umí. Senátem vrácený kariérní řád učitelů proto poslanci odhlasovat nestihli.

Program poslední předprázdninové schůze má 14 pevně zařazených bodů. Jsou to vládní priority. V úterý třeba obchodní spolupráce mezi EU a Kanadou, ve středu památkový zákon. Finální hlasování může být komplikované, poslanci budou rozhodovat o desítkách změn.

„Dali jsme si cíl, který je splnitelný, samozřejmě jsme o tom diskutovali, které body zařadit, a z programu jsme vyndali body, o kterých víme, že jsou kontroverzní,“ říká místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Nejvíce zákonů čeká na finální schvalování z ministerstva financí – osm. Následuje resort práce, životního prostředí a normy ministra pro legislativu – ti všichni mají po třech. „Teoreticky ta třetí čtení můžeme dělat i po prázdninách, ale já tedy rozhodně nevzdávám ten cíl všechny zákony ve třetím čtení,“ říká poslanec Roman Sklenák (ČSSD).

Celkem je na programu červencové schůze 27 vládních norem a zhruba stejně je těch poslaneckých. Aby se vše stihlo, bude červencová schůze mírně netradiční. Poslanci už nebudou projednávat zákony v prvním čtení. Šanci by tak měla mít i opozice, že se dostane na některé její návrhy.

Vojtěch Filip
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Jako prioritu vidím Nejvyšší kontrolní úřad, jak ústavní změnu, tak samozřejmě ten zákon,“ říká předseda strany KSČM Vojtěch Filip. „Reálné to u všech bodů je, protože u některých my jako opozice nesouhlasíme, zejména zákony ze sociální oblasti, které jsou spíše socialistickým experimentem a snahou rozdat všechno do budoucích období, jsou něčím, s čím nebudeme souhlasit,“ konstatuje Petr Gazdík (STAN-TOP 09).

„My přece máme přijímat kvalitní zákony, věci, o kterých jsme přesvědčeni, a ne, aby si někdo odškrtl nějakou čárku, že splnil vládní agendu,“ říká předseda strany ODS Petr Fiala.

Z celkem třiceti pěti priorit, které si koalice stanovila, už část stihla prosadit na konci června. Po 25 letech prošel sněmovnou taky tak zvaný stykový zákon, upravuje spolupráci mezi oběma komorami parlamentu; a ve zrychleném čtení poslanci schválili taky úpravu registru smluv.

Poslance čeká jednání ještě v září – už teď vědí, že budou rozhodovat jen o normách, které jim vrátí senátoři, a o smlouvách. Jestli se dostanou ještě v některých případech na třetí čtení zákonů, teď jasné není, je to ale málo pravděpodobné.