Zamknout a nestahovat žaluzie. Policie radí, jak snížit riziko vloupání v době dovolené

Nejvíce vloupání řešili v loňském roce kriminalisté v srpnu (zdroj: ČT24)

Nepodceňovat zabezpečení, zavírat balkon a snažit se vytvořit dojem, že v bytě či domě i během prázdnin stále někdo je – tak zní rady policie lidem, kteří odjíždí na dovolenou. Přestože statistky počtu vloupání v posledních letech klesají, ročně jich kriminalisté řeší několik tisíc. Zastavit zloděje pomáhají ale i moderní bezpečnostní prvky nebo takzvané 3D klíče.

V minulém roce řešili kriminalisté přes šest tisíc vloupání do bytů a rodinných domů. Jen v červenci a srpnu pak bezmála pět set. Nejvíce případů přitom zaznamenali v srpnu, kdy zloději vykradli 287 domů a bytů. Tou dobou totiž řada lidí opouští své domovy a odjíždí na dovolenou. 

Policie proto radí, co vše je potřeba zkontrolovat a jak se chovat, aby riziko vykradení bylo co nejmenší. Mezi její rady patří například zamknout, zavřít všechna okna, nestahovat žaluzie nebo neschovávat klíče u vchodu.

Zloději se často dokážou dostat i do zamčených bytů. Zabránit jim v tom ale mohou moderní bezpečnostní štíty, vložky proti odvrtání, přídavné zámky nebo rovnou celé bezpečnostní dveře. „Srdce těch dveří je vlastně skryto uvnitř, je to nějaký integrovaný bezpečnostní zámek, který ovládá rozvodový mechanismus, který dělá to, že čepy zajíždějí do zárubně,“ vysvětlil fungování bezpečnostních dveří jejich výrobce Jaroslav Pecka.

Klíče se zuby uvnitř

V lepším zabezpečení domácností pomáhají i nové technologie, jako jsou 3D klíče. Obvyklé klíče je možné snadno zkopírovat. Zuby 3D klíčů se ale ukrývají vevnitř, nafotit nebo obtisknout se proto nedají.

3D klíče
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od klasických se tyto klíče vyrábějí na 3D tiskárnách z šedého prášku, který tvoří malá kovová zrnka. Ta laser postupně po tenkých vrstvách spéká v uzavřené atmosféře z dusíku nebo argonu.

„Jsme schopni zajistit vysokou čistotu a kvalitu kovu. Ať už je to ocel, titan, hliník,“ uvedl 3D tiskař Luboš Rozkošný. Zámky a klíče pasují do obvyklých vložek dveří a vyrábět by se měly do konce roku začít částečně i v Hradci Králové.