Na ministerstvo financí přišla obálka s desetitisíci. Pokud se odesílatel nepřihlásí, připadnou státnímu rozpočtu

Ze stejného kraje přišly ministerstvu peníze už loni (zdroj: ČT24)

Na ministerstvo financí dorazila neobvyklá obálka, která obsahovala desítky tisíc korun v hotovosti. Její odesílatel má čas už jen do páteční půlnoci, aby upřesnil, k čemu peníze použít. Když se nikdo nepřihlásí, peníze připadnou do státního rozpočtu.

Peníze objevili pracovníci celní správy, kteří na úřad dohlíží. „Na ministerstvo financí chodí denně korespondence v řádu desítek kusů. Ta musí projít standardně rentgenovým zařízením. Jako v tomto případě, kdy jsme hned napoprvé zjistili, že v této obálce jsou bankovky,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Podobná zásilka na ministerstvo financí dorazila ze stejného kraje už loni. Tehdy v ní rentgen odhalil sto tisíc korun. K obálce se nikdo nepřihlásil, a peníze tak skončily ve státním rozpočtu.

„Částka k dnešní půlnoci propadne, stane se příjmem státního rozpočtu a také sníží státní dluh,“ doplnil Žurovec. Odesílatel musí při přihlášení se umět zásilku identifikovat, tedy uvést částku a bankovky, které obálka obsahovala, nebo popsat, jak vypadala.

„Pokud někdo chce sponzorovat rozpočet tímto způsobem, tak já s tím opravdu problém nemám,“ komentoval zásilku ministr financí Ivan Pilný (ANO).

I dalším úřadům chodí netradiční zásilky. Například na ministerstvo zdravotnictví zaslal muž dopis s dvěma sáčky, ve kterých jsou vlasy jeho a jeho syna. Z dopisu pak vyplývá, že má podezření, že není biologickým otcem. „Chce, abychom mu pořídili test DNA,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). Ani v tomto případě ale nebyla na obálce ani v dopise uvedena adresa odesílatele.