Sněmovna přes odpor Senátu schválila přísnější podmínky pro pobyt cizinců

Poslanci znovu schválili novelu, která zpřísní podmínky pobytu cizinců v Česku. Sněmovna zákon podpořila i přes nesouhlas Senátu a ochránců lidských práv. Vadilo jim mimo jiné zrušení dozoru státních zástupců nad zadržovacími zařízeními pro cizince, který navrhla vláda. Normu nyní posoudí prezident. Novela ale možná skončí u Ústavního soudu. Podle senátora Václava Lásky (za Zelené) omezuje právo na soudní přezkum.

Novela, kterou podpořilo 113 ze 145 přítomných poslanců, má po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by nebo předkládal padělané doklady.

Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Senátoři mluví o Ústavním soudu

Podle kritiků jsou ale některá opatření v rozporu s mezinárodními závazky České republiky i s ústavním pořádkem. Senátor Václav Láska (za Zelené) zmínil například zrušení povinnosti soudů ukončit řízení o propuštění cizince v případě, že je propuštěn před dokončením soudního líčení. Opatření sice podle senátora ulehčí soudům, ale také znemožní cizinci žádat odškodnění.

obrázek
Zdroj: ČT24

Novela podle Lásky „nezvyšuje bezpečnost a má pouze usnadnit práci úředníků ministerstva vnitra“. Resort pak obvinil, že změny do zákona propašoval navzdory postoji Legislativní rady vlády. 

Novela má omezit i ekonomickou migraci

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to ovšem rezolutně odmítl. Argumentoval potřebou zajistit bezpečnost a řídit migraci. Poznamenal, že zpřísnění pocítí jen cizinci, kteří by se v Česku nechovali v souladu s právními předpisy.

Novela má omezit i nežádoucí ekonomickou migraci, a to postihem takzvaného skrytého agenturního zaměstnávání bez povolení úřadu práce. Zavádí také kategorii nespolehlivého zaměstnavatele v případě jeho zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo nelegálního zaměstnávání. Taková firma by cizince nemohla zaměstnávat.

Proti tomu se bouřily zaměstnavatelské svazy v čele s Hospodářskou komorou, podle které je norma zneužitelná. Firmy by se podle komory mohly stát podle zákona nespolehlivými i kvůli drobným administrativním prohřeškům.

Novela počítá také s tím, že pracující cizinci budou moci zůstat v Česku až půl roku bez toho, aby museli po třech měsících žádat o prodloužení víz. Podnikající cizinci by mohli zůstat až dva roky, pokud by se jejich aktivity týkaly významné investice. Změna zákona je nutná kvůli směrnicím EU, které byly schváleny před třemi lety.