Klausův institut si ponechá miliony od amnestovaného Kratochvíla

Události: Klausův institut si nechá peníze od Kratochvílovy firmy (zdroj: ČT24)

Institut Václava Klause si peněžní dary od muže, kterému bývalý prezident v roce 2008 udělil milost, ponechá. Z výročních zpráv institutu lze vyčíst, že mu firmy spojené s omilostněným podnikatelem Zdeňkem Kratochvílem daly celkem tři dary v roce 2013, 14 i 15. Pokaždé jeden milion korun. Údaje za loňský rok ještě Institut nezveřejnil. Přijetí daru exprezident Klaus jako chybu nevnímá.

„Vůbec nás nic takového ani nenapadlo, opravdu,“ odpověděl bývalý prezident na dotaz, zda dar pro jeho institut nemůže souviset s milostí, kterou Zdeňku Kratochvílovi udělil. „Nemyslím si, že někdo z těch donátorů je doživotně diskvalifikovaný nebo prašivý,“ vyjádřil se člen správní rady Institutu Václava Klause Ladislav Jakl.

Zdeněk Kratochvíl vybudoval svou dopravní firmu na základech zprivatizovaného ČSAD Jihlava. V 90. letech čelil dvěma závažným obviněním, půl roku strávil ve vazbě. Skupina osob tehdy prodávala bezcenné akcie firem z Bahamských ostrovů a údajně způsobila škodu za miliardy korun.

Během vyšetřování přivítal Kratochvíl ve své firmě v roce 2004 prezidenta Klause, o dva roky později zaslal ODS sponzorský dar, který pak strana musela vrátit. Klaus udělil Kratochvílovi milost oficiálně kvůli zdravotnímu stavu, podnikatel prý trpěl závažnou duševní poruchou. Přesto dál vedl a dodnes vede velkou dopravní firmu s téměř dvěma tisíci zaměstnanci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Klausovi přispívá PPF i Madeta

Web se zajímal i o další sponzory institutu, jehož prostřednictvím prezentuje bývalý prezident od roku 2012 své názory na veřejnost. Největší podíl tvoří částky od PPF banky miliardáře Petr Kellnera. Ta první rok věnovala 20,5 milionu korun a od té doby přispívá každý rok částkou devět milionů, uvádí server.

Milion korun ročně posílá Institutu Václava Klause také mlékárenská společnost Madeta. Tu Klaus v roce 2013 navštívil, aby firmu podpořil v boji za zachování názvu „pomazánkové máslo“ navzdory pravidlům v EU. Ještě týž rok Madeta poslala institutu půl milionu korun.