Chovanec chce, aby Česko žádalo zneplatnění unijní směrnice o zbraních

Česko by mělo v žalobě k Soudnímu dvoru Evropské unie požadovat zneplatnění evropské směrnice o zbraních. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec, podle kterého směrnice porušuje zákaz diskriminace a protože zavádí nepřiměřená a nepraktická opatření pro české držitele zbraní. Vláda bude o podání žaloby rozhodovat příští týden.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března a jejím cílem bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování; omezuje držení krátkých samonabíjecích zbraní se zásobníkem nad dvacet nábojů. Nelegálními se stanou dlouhé střelné zbraně, které mají skládací nebo teleskopickou pažbu, a lze je snadno ukrýt. 

Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300 000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Směrnice vstoupí v platnost 13. června a státy EU ji musejí do právního řádu zavést do 15 měsíců. 

V Česku se proti normě zvedla vlna nevole. Podle kritiků omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s unijním právem. Sám Chovanec považuje vytvoření směrnice v reakci na vlnu terorismu za scestné. „Byla to snaha o rychlou politickou reakci na tyto skutky, akorát se bohužel Evropa vydala špatným směrem.“ 

Zavládne na vládě shoda?

Směrnici by proto Česko – dle ministra vnitra – chtělo napadnout u evropského soudního dvora, byť tento krok nemá odkladný účinek a Praha by měla směrnici zavést do právního řádu i v případě, že soud o žalobě do té doby nerozhodne. Termín pro podání žaloby k soudnímu dvoru vyprší 17. srpna.

„Za sebe říkám, že stoupencem implementace nejsem i za cenu postihu ze strany Evropy, ale o tom musí rozhodnout vláda,“ dodal Chovanec a upozornil, že jsou i další směrnice, které různé státy do svých právních řádů nezakotvily. Evropské orgány pak k jednotlivým případům přistupují různými způsoby, a tak nelze odhadnout, jaké dopady by nepřijetí směrnice mohlo pro Česko nyní mít.

Vláda bude o podání žaloby rozhodovat příští týden, jak se k věci postaví, ale není jasné. „Pan kolega (ministr spravedlnosti Robert) Pelikán a hnutí ANO má s touto věcí opět problém. Uvidíme, jak na vládě dopadneme. Pokud vláda tu věc neschválí, tak ta žaloba se neuskuteční, ale já si myslím, že jiná cesta než žalobu podat prostě není,“ zdůraznil Chovanec. Věří proto tomu, že podporu koaličních partnerů získá.

Ústavní novela o zbraních proplula druhým čtením

Souběžně s tím putuje sněmovnou norma, která pozici zbraní v Česku posiluje; druhým čtením v Poslanecké sněmovně bez návrhu na zamítnutí i úpravy prošla ústavní novela, podle níž by majitelé legálně držených zbraní dostali právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka.

Autoři novely z řad poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS upozorňují, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a ani nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně. Stát by se předlohou podle nich přihlásil ke spolupráci s legálními držiteli zbraní.

Současně akcentují, že cílem předlohy není zakotvení držení zbraní jako základního práva. Lidé by podle nich ale mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu a Česko by výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování jeho bezpečnosti.

Návrh na změnu ústavního zákona vzešel právě jako reakce na zmiňovanou unijní směrnici, a aby tuzemská úprava platila, musela by se pro novelu v obou parlamentních komorách vyslovit třípětinová většina. Závěrečné sněmovní hlasování by se mohlo uskutečnit na příští schůzi na přelomu června a července.