Čeští studenti jsou v užívání marihuany na špičce Evropy

Mezi mladými Čechy je stále nejrozšířenější drogou marihuana. Dokládají to nejnovější údaje Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) z roku 2015, podle kterých s ní měl v předcházejícím roce zkušenost skoro každý pátý obyvatel země mezi 15 a 34 lety.

Data EMCDDA zároveň ukazují nárůst zájmu o marihuanu mezi uživateli od 15 do 19 let a staršími lidmi od 35 do 49 let. V roce 2015 s ní mělo zkušenost 18,8 procenta lidí od 18 do 34 let, mezi muži to bylo 25,6 procenta a mezi ženami 11,7 procenta.

V celoevropském srovnání užívání marihuany v roce 2015 hlásilo Česko spolu s Francií také nejvyšší počet studentů, kteří marihuanu zkusili - bylo to 37 a 31 procent, proti průměrné hodnotě 18 procent z 24 evropských zemí.

Nejběžnějším psychoaktivním stimulantem zůstává MDMA, tedy „extáze“, se kterou mělo zkušenost 3,5 procenta českých občanů od 18 do 34 let.

Užívání konopí mezi mladými
Zdroj: ČT24/EMCDDA

Česko je zdrojem většiny pervitinu v Evropě

Metamfetamin, hlavně podomácku vyráběný pervitin, je méně rozšířený, tato droga je ale nejčastěji spojována s problematickými a rizikovými uživateli v Česku. Zpráva uvádí odhad 34 200 uživatelů metamfetaminu a asi 12 700 lidí užívajících heroin a další opioidy.

Česko je přitom i zdrojem většiny metamfetaminu v Evropě, uvádí zpráva EMCDDA, nově spolu s příhraničními oblastmi sousedních zemí. V roce 2015 bylo v Evropě hlášeno 291 nelegálních laboratoří na výrobu metamfetaminu, z toho 263 v České republice.

Nejčastěji zachycované stimulační drogy
Zdroj: ČT24/EMCDDA

Produkce se přesunula z malovýroben, v nichž si uživatelé vyráběli množství pro osobní potřebu nebo místní nabídku, do velkoobjemových výroben, které provozují skupiny organizovaného zločinu a které vyrábějí drogu jak pro spotřebu v evropských zemích, tak pro vývoz.

Zpráva týkající se Česka také připomíná relativně nízké počty nemocných HIV nebo žloutenkou, a tento stav zůstává stabilní. Česko je tak výrazně pod evropským průměrem úmrtí souvisejících s drogami. 

V Evropě už třetím rokem roste počet lidí, kteří umírají na předávkování (zdroj: ČT24)

Studie ale upozorňuje, že v Evropě už třetím rokem roste počet lidí, kteří umírají v důsledku předávkování. Evropský průměr je 20,3 úmrtí na milion obyvatel. V Česku je to 5,5 případu na milion obyvatel. Významným problémem z hlediska veřejného zdraví pak zůstávají takzvané nové drogy, tedy psychoaktivní látky.