Babiš: Nedá se vyloučit, že postavíme do prezidentské volby vlastního kandidáta

Hnutí ANO možná postaví vlastního prezidentského kandidáta. Podle předsedy strany Andreje Babiše by jeho jméno mohli představit na podzim po sněmovních volbách. Ve hře je ale i podpora jednoho z aktuálních uchazečů. Babiš to uvedl v rozhovoru pro ČTK. Zároveň vyloučil mocenský pakt mezi ním a prezidentem Zemanem.

„Naše hnutí bude řešit kandidaturu prezidenta až po sněmovních volbách a samozřejmě nedá se vyloučit, že někoho postavíme. Ale v této chvíli to skutečně není pro nás důležité,“ prohlásil Babiš s tím, že nyní se ANO soustřeďuje na parlamentní volby.

O tom, jak se hnutí k prezidentské volbě postaví, rozhodne podle Babiše referendum mezi členy. Předseda ANO má představu, že v něm budou členové moci vybírat mezi existujícími kandidáty a budou moct navrhnout i vlastního. Mezi nimi se potom rozhodne, koho ANO podpoří. 

Do prezidentských voleb už začal sbírat podpisy tým Miloše Zemana i Jiřího Drahoše. Podpisovou kampaň už dříve zahájil také textař a podnikatel Michal Horáček a lékař a aktivista Marek Hilšer, stejně jako někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka nebo aktivistka Jana Yngland Hrušková.

Kandidaturu na prezidenta ohlásili také podnikatel Igor Sládek a výtvarník Emil Adamec. Zájem projevil bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl. Možnými adepty jsou i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. 

Babiš přitom nechtěl komentovat, zda by podpořil Zemana. „Někdo chce tady uměle opakovat to, že já s panem prezidentem mám nějaké dohody a že máme nějaký mocenský pakt. Je to nesmysl,“ řekl.

Připomněl, že se Zemanem se rozcházel v názoru na policejní reformu, a nepotěšilo ho ani prezidentovo rozhodnutí rychle vyhlásit termín voleb, protože to znamená dřívější formální zahájení kampaně a prodloužení období, na které se vztahuje limit pro výdaje na kampaň.

Babiš: Musím se smát, že je paní Valachová v médiích za hrdinku

Kritizoval také Zemanův postoj k demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). „Pan prezident z nepochopitelných důvodů podporuje paní Valachovou, která zaměstnávala přítele pana premiéra (Bohuslava Sobotky Karla) Březinu, který byl už odsouzen za podvody v minulosti,“ řekl Babiš.

„Musím se smát, jak se to mediálně prezentuje, že paní Valachová je ukazována za hrdinku. Přitom je x případů, které naznačují, že peníze na sport se nerozdělují transparentně. A pan prezident ji podporuje,“ řekl.

To, že se Zeman postavil na Babišovu stranu v případě zákona o střetu zájmů nebo v nedávné vládní krizi, předseda ANO za potvrzení nějakého svého spojení s prezidentem nepovažuje. U zákona o střetu zájmů se Zeman podle Babiše choval objektivně, protože zákon omezující přístup firem členů vlády k dotacím považuje Babiš za absurdní. Vládní krizi zase Babiš vnímá jako vyřizování účtů mezi Zemanem a Sobotkou, které vycházelo z historie jejich vzájemných vztahů.