I přes podporu učitelů a sportovců očekává Valachová od Zemana své odvolání

Prezident Miloš Zeman seznámil odcházející ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) na setkání v brněnském hotelu International s podporou ze strany učitelů a sportovců. Valachová však očekává jeho další postup podle Ústavy, řekla po schůzce. Demisi už v pátek předala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který dokument odeslal na Pražský hrad.

„Pan prezident považoval za důležité, aby mě seznámil s podporou odborné veřejnosti a akty nesouhlasu, které k němu doputovaly. Zároveň mě požádal, abych o motivech této podpory přemýšlela,“ uvedla ministryně školství.

Rozhodla se rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, která se roztočila kolem její bývalé náměstkyně Simony Kratochvílové a šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty. Oba jsou podezřelí z toho, že se společně domlouvali na rozdělování investičních dotací.

Sobotka v pátek na tiskové konferenci Valachovou pochválil za její výsledky a zároveň ji ocenil za rozhodnutí podat demisi. Podle něj tím přispěla politické kultuře v Česku. Prezidentovi premiér navrhl, aby novým ministrem školství jmenoval dosavadního náměstka Valachové Stanislava Štecha.