Ochranný limit doplatků na léky. Ve hře je jeho úprava pro děti a seniory

Přeplatky by mohly pojišťovny v budoucnu posílat zpět více lidem (zdroj: ČT24)

Desítky milionů korun poslaly zdravotní pojišťovny svým klientům, kteří loni překročili ochranný limit doplatků na léky. Momentálně se jedná o hranici pěti tisíc korun – u dětí a seniorů se ovšem peníze vrací už při dosažení poloviční částky. Snížit tyto limity může novela, kterou se chystají zabývat poslanci.

Finance se pojištěncům, co na ně mají nárok, vrací kvartálně. „V následujícím čtvrtletí pojišťovna tyto peníze klientům automaticky zasílá. Buď na účet, pokud na ně má bankovní spojení, případně poštovní poukázkou,“ vysvětlil Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Právě VZP vrátila v uplynulém roce v tomto ohledu asi 60 milionů korun. Ochranný limit překročilo téměř 50 tisíc jejích klientů.

Tři největší zdravotní pojišťovny, které se dohromady starají zhruba o 80 procent všech pojištěnců, v roce 2016 poslaly kvůli překročení limitu zpět téměř 79 milionů korun. Řeč je kromě VZP také o Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR a České průmyslové zdravotní pojišťovně.

Navrhovaný pokles ročních limitů na doplatky za léky
Zdroj: ČT24

„Průměrná částka částka přeplatku na jednoho pojištěnce byla 842 korun. Může být ale i několika násobně vyšší. My jsme největší částku vraceli a bylo to 19 112 korun,“ doplnila Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Vláda chce úpravu ochranného limitu

Přeplatky by mohly v budoucnu pojišťovny posílat zpět více lidem. Vláda chce totiž ochranný limit upravit. Sedmdesátiletí a starší by ročně neměli při volbě nejlevnějšího léku v dané skupině zaplatit více než pětistovku. Maximálně tisícovku by pak měli platit děti a senioři nad 65 let.

Návrh zákona by podle odhadu ministerstva zdravotnictví měl ročně pojišťovny stát asi 440 milionů korun.