Češi koupí Nocleženek pomohli tisícům bezdomovců

Lidé koupí Nocleženek pomohli tisícům bezdomovců (zdroj: ČT24)

Nový projekt Nocleženky vyvolal mimořádnou vlnu solidarity. Šest a půl tisíce dárců pomohlo bezdomovcům přežít mrazivé období. Lidé kupovali přes internet stokorunové poukazy, čímž umožnili lidem bez domova nocleh v teple.

Jeden z bezdomovců David se díky Nocleženkám dozvěděl o službách, které mu mohou pomoci. Teď našel práci i ubytování v azylovém domě Armády spásy. „Jsem v práci, přijdu se sem vyspat, uklidit si, hodit se do klidu, se sociální pracovnicí probrat pár věcí ohledně financí,“ podotkl muž.

Nocleženku koupilo šest a půl tisíce dárců. Díky tomu lidé bez domova mohli dostávat zdarma polévku, čaj, nocleh i sociální poradenství. Denně takto mohlo přespat v teple 55 bezdomovců. Hlavním záměrem je ale vrátit lidi do vlastních domovů. „Koupili jsme i pračku, takže si mohli vyprat nebo my jsme jim vyprali prádlo,“ uvedla mluvčí Armády spásy ČR Pavla Vopeláková. 

Bezdomovci
Zdroj: ČT24

Jak dostat bezdomovce z ulic, teď řeší nejvíc Brno, které pro ně připravuje celkem 65 bytů po celém městě. Prvních 25 chce zaplnit už letos, momentálně se rekonstruují. Kde přesně jsou, úředníci zatím nechtějí prozradit.

„Je to projekt, který má zkrátit cestu k bydlení a odstranit všechny bariéry,“ říká vedoucí Oddělení sociální kurátoři Ladislav Ptáček. O klienty se budou starat sociální pracovníci. A pokud se úspěšně zabydlí, v bytě už zůstanou.