Vědci testují náramek, který má u psychicky nemocných odhalit blížící se záchvat

Nenápadné zařízení připomíná chytré hodinky (zdroj: ČT24)

Náramek, který dokáže rozpoznat blížící se záchvat duševní nemoci. Čeští vědci zařízení testují na pacientech s bipolární poruchou a schizofrenií. Náramek funguje podobně jako chytré hodinky, sleduje lidskou aktivitu a spánek. Odchylky od normálu pak varují lékaře, a ten může reagovat například úpravou medikace. Zařízení se teď testuje, zatím ho nosí asi sto lidí. Do konce roku by jich měl být desetinásobek.

V případě bipolární poruchy se u pacienta střídají období s přebytkem energie a následné fáze hluboké deprese. „Jste půl roku hyperaktivní a poté tři měsíce nefungujete absolutně vůbec,“ popisuje příznaky jedna z pacientek.

Samotný pacient ovšem svůj zhoršující se stav rozpozná pozdě, pokud vůbec: „Nějaké malé předobdobí tam je, ale vzhledem k tomu, že medikace zabírá za strašně dlouhou dobu, tak vy to potřebujete zjistit opravdu v rané fázi, abyste si medikaci upravil,“ dodává pacienta.

A právě tady pomáhá zmiňovaný náramek. Cílem výzkumníků totiž je, aby s jeho pomocí lékař zjistil příznaky zhoršujícího se stavu ještě předtím, než vůbec vstoupí do vědomé pozornosti pacienta, vysvětluje psychiatr a výzkumný pracovník Filip Španiel. 

Lékař dokáže i z drobných odchylek spánku rozpoznat blížící se záchvat
Zdroj: ČT24

„U většiny psychiatrických diagnóz je nejzásadnější spánek,“ vysvětluje vývojář ze společnosti Mindpax Jan Novák. Právě poruchy spánku můžou poukazovat na takzvaný relaps ‒ tedy opětovné propuknutí nemoci po klidovém stadiu.

Náramek musí pacient nosit nepřetržitě, nabitý vydrží až devět měsíců. Data pak shromažďuje aplikace v chytrém telefonu a dál je posílá do systému, ke kterému má přístup psychiatr. Systém si všímá drobných odchylek a dokáže předpovědět, že se stav bude pomalu zhoršovat.