Odpad nechávají firmy v přírodě, nebo ho použijí do základů domů. Ty se pak mohou propadnout

Odpad končí v základech domů nebo jen tak v přírodě (zdroj: ČT24)

Odpad často končí v základech domů nebo jen tak v přírodě. Podle inspekce životního prostředí přibývá firem, které se tak zbavují materiálu ze staveb a demolic. Kromě toho, že porušují zákon, to podle kontrolorů může být i nebezpečné.

Firmy se odpadu zbavují tak, že ho nechají v přírodě nebo použijí do základů domů, a to i přesto, že jim hrozí milionové pokuty a poškozují životní prostředí. „Mohou skutečně vzniknout velice krizové stavy, kdy se kus pozemku propadne, kus někam ujede, barák se rozpůlí a podobně,“ popisuje problémy, které s vyhozeným odpadem souvisí, ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. 

Správně by firmy měly odpad dovézt na skládku nebo vytřídit, aby se mohl znovu využít.

Struktura odpadů v ČR
Zdroj: ČT24/Ministerstvo životního prostředí

Problém s odpadem měli i v Senci nedaleko Plzně nebo v Tymákově. Dnes tam rostou nové domy, před několika lety ale na stejném místě končil odpad. Kromě hlíny taky beton a asfalt, a to v objemu minimálně šesti tisíc tun.

„Samozřejmě tam byly ještě menší příměsi plastů, dřeva, kovů, kabelů a tak dále,“ vzpomíná na neuspokojivý stav vedoucí plzeňského oddělení odpadů inspekce životního prostředí Tomáš Kameník.

Firma, která sem materiál navezla, dostala pokutu milion devět set tisíc. Nezaplatila a sankci teď vymáhají celníci.

Na skládce by složení každé tuny takového odpadu stálo řádově stovky korun. To je podle inspekce taky hlavní důvod, proč někde vznikají nové kopce nebo mizí údolí. Navíc materiálu v poslední době přibylo. Ze staveb a demolic pocházejí skoro dvě třetiny veškerého odpadu, který v Česku vznikne.

„Na začátku jsou nějaké peníze inkasované od toho, kdo vyprodukoval odpad, a pokud se ho ten subjekt, který ho takto převzal, zbaví nezákonně, tak má prostě čistý zisk,“ stěžuje si šéf inspektorů Geuss. 

Za porušení zákona o odpadech loni padlo sedm z deseti nejvyšších pokut. Inspekce ale taky zaznamenala víc pašeráků tygřích vnitřností z Vietnamu nebo kaktusů z Mexika a Bolívie. A pomáhala i s likvidací varny pervitinu ve středních Čechách. Zlikvidovat musela skoro pět tun materiálu. V ohrožení byly studny obyvatel.

Likvidace varny pervitinu
Zdroj: ČT24/Česká inspekce životního prostředí

„Pokud by varna nebyla odhalena a tyto odpady by zůstaly v zemině pár let, tak by se určitě dostaly do podzemních vod,“ myslí si vedoucí pražských inspektorů pro ochranu vod Robin Náse. Náprava vyšla v tomto případě na 150 tisíc.