Deset Klausových projevů, deset českých let

Praha – Prezident Václav Klaus dnes z Pražského hradu pronesl svůj poslední a v pořadí desátý novoroční projev. Příští rok za něj štafetu lednové tradice přebere některý z devíti kandidátů na prezidentský post. Čemu se odcházející prezident v novoročních projevech věnoval? A jak by tento specifický žánr měl vypadat podle jeho možných nástupců?

Čísla statistiky uvádějí, že deset Klausových novoročních projevů čítá celkem 9 111 slov, a pokud by si je zájemce chtěl přehrát všechny za sebou, přesáhl by standardní délku celovečerního filmu; dohromady totiž dají více než dvě hodiny čistého času.

Svůj první novoroční projev pronesl Václav Klaus po necelém roce ve funkci a hned z prvního záběru bylo zřejmé, že se chce vymezit vůči svým předchůdcům. Oproti dosavadním tradicím totiž v prezidentské pracovně neseděl za stolem, ale stál u řečnického pultíku.

Klaus 2004: Ve svém prvním projevu Klaus připomněl, že v květnu vstoupí Česká republika do Evropské unie. Řekl, že stát tím sice ztratí svou formální svrchovanost, ale tuto událost by měl každý využít k posílení svobody a demokracie. Občany vyzval k účasti v trojích volbách a vybídl politiky, aby s odvahou a systémově řešili problémy, které lidi trápí. 

Klaus  2005: Prezident v novoročním projevu řekl, že uplynulý rok z hlediska ČR nijak výrazně nevybočil z vývoje posledních let. Vstup do EU podle prezidenta do života obyvatel nijak výrazně nezasáhl. Klaus kritizoval to, že přes sliby politiků nejsou v pořádku státní finance a nepohnulo se s reformami zdravotnictví a důchodů. Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross se tehdy proti výtkám ohledně reforem ohradil.

Klaus 2006: Prezident vyzval občany, aby v červnu přišli k volbám do Poslanecké sněmovny, a mimo jiné kritizoval nadměrnou byrokracii a přílišné množství zákonů, které podle něj zužují prostor pro svobodné jednání a podnikání. Apeloval také na politiky, aby v předvolebním období vedli férový, věcný a uměřený souboj a neslibovali nesplnitelné. 

  • Novoroční projev Václava Klause v roce 2004 zdroj: isifa/Lidové noviny
  • Novoroční projev Václava Klause v roce 2006 autor: Hynek Glos, zdroj: isifa/Lidové noviny

Klaus 2007: Ústředním tématem Klausova projevu bylo politické dění v zemi, která sedm měsíců od voleb neměla vládu s důvěrou sněmovny. Situace podle něj do jisté míry připomínala studenou občanskou válku, Klaus vyzval k vnitřní jednotě. Neřekl však, jaké konkrétní kroky by podle něj napomohly vyřešit patovou situaci, která vznikla na základě těsného výsledku červnových voleb. Lidé by podle prezidenta neměli „lámat nad politikou a politiky hůl“. Rozporuplné reakce vyvolaly zejména prezidentovy kritické výroky na adresu EU a varování před záměrem Německa, které se ujalo na půl roku předsednictví EU, oživit projekt euroústavy.

Klaus 2008: Ve svém pátém projevu prezident mj. řekl, že Češi přes řadu problémů žijí v asi nejlepším možném období existence své země. Dále také zmínil, že lidé si musejí chránit a pěstovat svoji identitu, nechtějí-li přijít o svobodu. Řekl to k příchodu roku, který končí osmičkou, stejně jako historické milníky v letech 1918, 1938, 1948 a 1968. Podle politologů byla na Klausově řeči znát blížící se volba prezidenta. Představitelé vládní ODS označili promluvu za státnickou, opozice projev kritizovala.

  • Novoroční projev Václava Klause v roce 2007 autor: Hana Kalvachová, zdroj: isifa
  • Novoroční projev Václava Klause v roce 2008 autor: František Vlček, zdroj: isifa/Lidové noviny

Klaus 2009: V prvním projevu po svém znovuzvolení Klaus vyzval občany, aby šli volit ve volbách do Evropského parlamentu, a zdůraznil, že pro Česko neexistuje jiná alternativa než být součástí unie. Část projevu věnoval i ekonomické krizi. V této souvislosti řekl, že země potřebuje silnou a dobrou vládu. 

Klaus 2010: Prezident řekl, že doufá v silnou vládu a že patrně ustoupí hospodářská krize. Rok 2009 podle něj nepatřil ke zdařilým, pochválil ale úřednický kabinet Jana Fischera. Zdůraznil, že krizi nelze řešit na úkor budoucnosti. Lidé by podle něj také měli odmítat názory, že je třeba zastavit ekonomický růst a společenský pokrok. V projevu se vůbec nezmínil o zahraniční politice. Česko přitom předsedalo EU, vstoupila v platnost Lisabonská smlouva a padl projekt amerického radaru. 

  • Novoroční projev Václava Klause v roce 2010 autor: Markéta Bendová, zdroj: isifa
  • Novoroční projev Václava Klause v roce 2009 autor: Libor Fojtík, zdroj: isifa

Klaus 2011: Prezident podpořil koaliční vládu ODS, TOP 09 a VV a zdůraznil nutnost reforem. Řekl, že nepříjemné rozpočtové škrty, ke kterým vláda přistoupila, samy o sobě nezaručují, že se k nim nebude nutné vrátit. Ohradil se proti výzvám k organizovanému odcházení některých profesí do ciziny. Zdůraznil i potřebu mezigenerační solidarity a vytváření pevných a solidárních vztahů uvnitř společnosti. V této souvislosti se zmínil hlavně o starosti dětí o své rodiče. 

Klaus 2012: Ve svém předposledním poselství upozornil na špatnou společenskou atmosféru v zemi a varoval před nerealistickými očekáváními v ekonomice. Občany ale zároveň povzbudil tím, že republika je v základních ohledech stabilní a je na tom lépe než některé jiné evropské země. Rok 2012 podle něj bude patřit k těm těžším, není ale prý důvod ztrácet elán a klid. Evropa se podle Klause může vrátit do recese. Nenaplnila se prý nerealistická očekávání spojená se vstupem do EU. 

  • Novoroční projev Václava Klause autor: Viktor Chlad, zdroj: isifa/Lidové noviny
  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24

Klaus 2013: V posledním projevu Klaus zhodnotil uplynulých deset let, po které zastával funkci prezidenta; Česko se podle něj dostalo do polarizujícího stavu vnitřní nespokojenosti, která neodpovídá relativnímu hospodářskému blahobytu. Vyzval k návratu k tradičním hodnotám a podle očekávání kritizoval Evropskou unii. Čtěte zde.

Jak by pojali novoroční projev kandidáti v prezidentských volbách?

Miloš Zeman: „Politici by měli říkat něco, co je nesamozřejmé.“

Karel Schwarzenberg: „(Měl by to být) osobní projev, ne něco, co je kompilováno z nesčetných příspěvků.“

Vladimír Franz: „Klidně bych i zarecitoval kus nějaké básně.“

Jana Bobošíková: „Aby byl méně oficiální a srozumitelnější.“ 

Jiří Dientsbier: „Pravděpodobně bych na této tradici nic neměnil.“

Jan Fischer: „Já si myslím, že by měl přinášet naději a měl by být i vlídný.“

Zuzana Roithová: „Já bych na jeho formátu asi nic neměnila.“

Přemysl Sobotka: „Byla by tam byla druhá pasáž, kde by (prezident) komunikoval s nějakým moderátorem.“

Táňa Fischerová: „Já bych dala přednost tomu, čemu dal i Václav Havel - že bych seděla.“

Události o Klausově novoročním projevu (zdroj: ČT24)