Podvody s vývozem květin a ovoce do Ruska. Policie obvinila skupinu 12 lidí

Policie obvinila 12člennou skupinu složenou ze zaměstnanců Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského i dalších lidí, a to kvůli korupci. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje souvisela trestná činnost s vývozem zásilek květin a ovoce do Ruska a Běloruska a týkala se vystavování prázdných rostlinolékařských osvědčení.

Zaměstnanci ústavu údajně vydávali na zboží rostlinného původu prázdná rostlinolékařská osvědčení bez jakéhokoli bližšího popisu produktů. Dokumenty obsahovaly pouze úřední razítko a podpis inspektora, který však neprovedl zákonem předepsanou kontrolu.

Listiny následně putovaly do Polska a Litvy, odkud doprovodily jednotlivé rostlinné zásilky přepravované kamiony nebo letadly do zemí Ruské federace nebo Běloruska.

„Podařilo se zadokumentovat, že v některých případech jednotliví úředníci ústavu za vystavení prázdných rostlinolékařských osvědčení (…) převzali úplatek v podobě finanční hotovosti. Výše takto nelegálně získaných prostředků je dosud předmětem vyšetřování,“ dodal mluvčí NCOZ.

Obvinění jsou stíháni na svobodě. Podle policie se dopustili zneužití pravomoci úřední osoby, padělání a pozměnění veřejné listiny, přijetí úplatku a podplacení.

Inspektoři jsou postaveni mimo službu

Kontrolní zemědělský ústav zřizuje ministerstvo zemědělství. Inspektoři ústavu potvrzují vystavením rostlinolékařského osvědčení, že zkontrolovali zdravotní stav zásilky rostlin či rostlinných produktů před jejím odesláním do zemí mimo EU. Důvodem kontroly je ochrana před zavlékáním škodlivých organismů.

Všichni dotyční inspektoři už jsou postaveni mimo službu: „ÚKZÚZ více než rok spolupracoval na vyšetřování s Národní centrálou proti organizovanému zločinu. V tuto chvíli mohu pouze sdělit, že jsme situaci řešili okamžitě při prvních podezřeních. Obvinění inspektoři jsou v současné době postaveni mimo službu do doby ukončení vyšetřování,“ uvedla za ústav Ivana Kršková. Mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková nechtěla kauzu komentovat. 

Vydáno pod