Stan proti melanomu: Lékaři opět zdarma vyšetřují mateřská znaménka

V těchto dnech si mohou lidé znovu nechat bezplatně vyšetřit znaménka na kůži. V Praze i dalších městech se koná pravidelný Stan proti melanomu. Rakovina kůže se v Česku týká každého třetího člověka staršího 60 let. Ročně lékaři zjistí asi 2600 nových případů melanomu, což je nejagresivnější typ rakoviny kůže. Muži mají melanom nejčastěji na zádech či trupu, ženy v obličeji a na dolních končetinách.

Stan proti melanomu vyrostl na pražském Ovocném trhu a má otevřeno v úterý a ve středu od 10 do 18 hodin. V pondělí 24. dubna ho zájemci najdou v Brně a o den později v Ostravě. Více informací je na webu.

Podle přednosty Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera bylo loni zjištěno 2605 nových případů melanomu a počet každoročně stoupá. Díky prevenci však pacienti většinou přicházejí k lékaři včas a onemocnění se daří vyléčit.

Typickým pacientem je podle Arenbergera muž ve věku 54 let, často se ale objevují případy melanomu i u mladých lidí.

Brífink k letošnímu Stanu proti melanomu (zdroj: ČT24)

Vyšetření by měli vyhledat především lidé s nízkým fototypem (tedy se světlými vlasy a světlejší kůží), s větším množstvím mateřských znamének, ti, kteří měli onemocnění melanomem v rodině, či tací, kteří pozorují na kůži změny.

Pozor při běhání nebo jízdě na kole

Letošní ročník chce upozornit na to, že by se lidé měli před zářením chránit i při sportu. „Evropské statistiky ukazují, že pro spálení kůže je nejrizikovější jízda na kole a rekreační běh,“ uvedl Arenberger. Lidé by proto měli sportovat mimo polední dobu a chránit se krémem nebo oblečením.

obrázek
Zdroj: ČT24

Loni se nechalo ve stanu vyšetřit čtyři tisíce lidí, u kterých odborníci odhalili 38 melanomů a 59 jiných typů rakoviny kůže.

Lidé si mohou nechat prověřit kožní znaménka i v ordinacích kožních lékařů, některé pojišťovny na tato vyšetření přispívají. Všeobecná zdravotní pojišťovna, která je v Česku největší, vydává ročně na léčbu pacientů s melanomem přes 280 milionů korun. Většina z toho je určena na biologickou léčbu, která je u těchto pacientů v posledních letech častější.