Během Velikonoc odhalili policisté přes 150 řidičů, kteří se posilnili alkoholem

Policisté při rozsáhlé celostátní akci během Velikonoc zkontrolovali přes 50 tisíc řidičů, z nich se více než devět tisíc dopustilo přestupku. Při kontrolách navíc odhalili více než 150 řidičů pod vlivem alkoholu a 67 pod vlivem návykových látek. Provoz na silnicích kontrolovalo už od středy více než tři tisíce policistů, kteří se zaměřili především na hlavní silniční tahy a také kritická místa.

„Stovky policistů ze všech krajských ředitelství zkontrolovali 52 tisíc řidičů, z nichž se více než 9000 dopustilo dopravního přestupku. Policisté za přestupky uložili 8341 blokových pokut v celkové hodnotě bezmála tři a půl milionu korun,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé totiž o prodlouženém víkendu cestují častěji a mnohdy na delší vzdálenosti. Na silnice se také vydávají řidiči, kteří delší dobu nejezdili.

Od pátku do pondělí řešili policisté skoro 800 dopravních nehod, při nichž zemřelo šest lidí. To je ve srovnání s loňskou bilancí mírné zlepšení.

„Více než dvacet osob bylo vážně zraněno a více než dvě stě řidičů utrpělo lehká zranění,“ dodala policejní mluvčí. Nejtragičtějším dnem letošních Velikonoc byla sobota, kdy si nehody vyžádaly tři mrtvé.

Mezi roky 2000–2017 byl nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy při nehodách zemřelo 25 lidí. Na opačném konci policejních statistik jsou roky 2011 a 2013, kdy na silnicích během Velikonoc zemřeli jen tři lidé.