Prezident Zeman odvolal velvyslance Borůvku. Doplatil na manželčiny komentáře

Prezident Miloš Zeman odvolal velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Karla Borůvku, oznámilo to ministerstvo zahraničních věcí. Borůvka čelil kritice kvůli nevhodnému chování své ženy. Vedení ambasády dočasně převzal Borůvkův zástupce Pavel Bednář.

„Na návrh vlády podepsal prezident Zeman odvolání Karla Borůvky z funkce velvyslance ve Švýcarsku,“ uvedlo ministerstvo zahraničí na Twitteru.

Alena Borůvková začala budit pozornost svou aktivitou na sociální síti Twitter, kam psala i desítky hanlivých příspěvků denně.

Jeden z tweetů Aleny Borůvkové
Zdroj: ČT24

V některých případech šlo o osobní a vulgární urážky vůči ministru Lubomíru Zaorálkovi a dalším politikům, státním úředníkům nebo novinářům. Poslední příspěvky se na jejím účtu objevily minulé úterý.

Zrušený účet Aleny Borůvkové
Zdroj: Twitter

Zaorálek s Borůvkou o aktivitách jeho ženy opakovaně jednal a nedávno ho na neupřesněnou dobu odvolal z Bernu. „Sdílím názor, že manželka velvyslance nese odpovědnost za prestiž své země tam, kde působí. A pokud manželka dělá ostudu, pak ostudu dělá i velvyslanec,“ uvedl Zeman před několika dny v pořadu TV Barrandov. 

Jako prezident je jediný, kdo může velvyslance odvolat z funkce. Řádné čtyřleté působení velvyslanců mu má vypršet až v létě příštího roku.

Interview ČT24 s Alenou Borůvkovou z dubna 2009

„Tímto považuji tuto kauzu za uzavřenou a může začít proces hledání nového velvyslance ČR ve Švýcarsku,“ napsal na twitteru Zaorálek. Vedení ambasády dočasně převzal Borůvkův zástupce Pavel Bednář.

Borůvka, jeho žena Alena i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jsou členy ČSSD. Borůvková v minulosti ve straně neúspěšně kandidovala na místopředsednický post. V květnu 2016 českou diplomacii opustila.