Hnutí ANO vrátí dar zbrojaři, který vyhrál armádní tendr za čtvrt miliardy

Hnutí ANO vrátí dvousettisícový dar zbrojaři Stanislavu Petrovi, jehož společnost po odeslání daru získala na ministerstvu obrany čtvrtmiliardovou zakázku na neprůstřelné vesty. V čele resortu stojí místopředseda ANO Martin Stropnický. Zprávu o sporném daru přinesl deník Právo, o jeho vrácení informoval šéf hnutí Andrej Babiš.

Majitel firmy Argun Stanislav Petr poslal na účet hnutí ANO dvousettisícový dar na začátku loňského října, podle svých slov proto, aby stranu podpořil před krajskými volbami.

Ve stejné době na ministerstvu obrany řízeném Martinem Stropnickým z hnutí ANO rozhodovali o vítězi zakázky na dodávku balistických vest za čtvrt miliardy korun a v tendru zvítězila právě společnost Argun.

Smlouva byla podepsána začátkem března. Argun za 255 milionů korun dodá armádě 5500 neprůstřelných vest. První dodávka se uskuteční ještě letos, poslední proběhne v roce 2020. Podle majitele firmy Petra jeho nabídka zvítězila proto, že byla nejnižší. „Žádné nepříjemné souvislosti nevidím. Není o čem mluvit,“ řekl Právu.

Jakoukoliv souvislost mezi darem a vítězstvím v mnohonásobně vyšším tendru popřel i ministr obrany Stropnický. „Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku,“ sdělil.

Babiš svému hnutí: Dárce prověřujte lépe

Nyní se do věci vložil i předseda ANO Andrej Babiš. „Nařídil jsem, aby hnutí okamžitě vrátilo dar panu Stanislavu Petrovi. A požádal jsem kolegy, aby příště lépe prověřovali naše dárce,“ napsal Babiš na sociální síti.

Případ ale zřejmě ještě bude mít dohru v dolní komoře. Místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček uvedl, že Stropnický musí veškerá podezření vyvrátit. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek napsal, že věc vypadá velmi vážně a Stropnický bude mít ve sněmovně co vysvětlovat.

„S radostí vám ve sněmovně vysvětlím, jaké to je, když firmu vybere nezávislá komise na základě nejnižší ceny,“ odpověděl jim na Twitteru Stropnický.