ČSSD chce pozitivní volební kampaň. Proti Babišovi se vymezovat nebude

ČSSD vybralo krajské lídry. Do voleb „zahne víc doleva“ (zdroj: ČT24)

Ústřední výkonný výbor ČSSD dokončil výběr kandidátů na volební lídry v jednotlivých krajích a zvolil členy předsednictva. Do širšího vedení se dostal i někdejší poslanec Michal Kraus, který složil v roce 2006 mandát kvůli kauze kolem kakaové továrny v Ghaně. Strana se zabývala také přípravou na volby. Chce se soustředit na ryze levicová témata a vést pozitivní kampaň.

„Skutečně otáčíme kormidlem doleva a zaměřujeme se na tradiční levicové voliče, což jsou bezesporu zaměstnanci, rodiny s dětmi a senioři,“ řekl místopředseda ČSSD a volební manažer Jan Birke. Klíčové ale podle něj bude například i téma dvojí kvality potravin v evropských zemích.

Samotná kampaň by pak měla být pozitivní. Proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi se proto sociální demokraté vymezovat nechtějí. U středolevých voličů ale budou hledat ty, které Babiš zklamal. Program představí ČSSD definitivně v polovině června na programové konferenci. 

Na listopad pak ČSSD plánuje referendum o tom, koho podpoří v prezidentské volbě. Předsednictvo ale zároveň dostalo možnost zvolit jiný postup než referendum, pokud zaručí, že se budou moci vyjádřit všichni členové strany, řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Někteří členové by si podle něj představovali jednodušší formu hlasování, než je referendum.

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu zvolil i členy předsednictva. Do širšího vedení se dostal rovněž někdejší šéf poslaneckého klubu Michal Kraus, který ve sněmovně skončil kvůli kauze kolem cesty do Ghany, kde byl v roce 2001 spolu s podnikatelem Františkem Rigem. Kraus byl podezřelý z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce. Policie nakonec případ odložila.

Sobotka zdůraznil, že Krause vybrali členové výboru v tajné volbě. „Bylo to v jejich rukou. Většina delegátů usoudila, že 'karanténa' byla dostatečně dlouhá,“ řekl. Doufá v to, že nově zvolené předsednictvo bude akceschopné.

Michal Kraus
Zdroj: René Volfík/ČTK

Birke v osobě Krause problém nevidí. „To ještě neznamená, že se vrací do vrcholové politiky. Předsednictvo je orgán, který má 35 členů, pak je ústřední výkonný výbor, pak grémium, já bych to neviděl tak dramaticky,“ řekl s tím, že se mu složení předsednictva líbí: „Je to úžasná parta, lidé, kterým mohu věřit a platí u nich podaná ruka.“

Předsednictvo řídí činnost strany mezi zasedáními ústředního výboru. Kromě předsedy, místopředsedů či šéfů poslaneckého a senátního klubu jsou členy i zástupci krajů a desítka dalších členů, které v sobotu vybíral ústřední výbor. Mezi zvolenými jsou například poslanci Richard Dolejš, Jaroslav Foldyna, Robin Böhnisch a Jiří Petrů nebo někdejší senátoři Martin Tesařík, Alena Gajdůšková, Helena Kudelová a Hana Hozmanová.

Jihočeskou kandidátku by mohl vést Mrvka

Předsednictvo také v sobotu dokončilo výběr kandidátů na volební lídry v jednotlivých krajích. Chyběly jen jižní Čechy, kde získal podporu širšího vedení starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Lídry ostatních krajů se předsednictvo zabývalo už před týdnem. Vybraní kandidáti ale ještě musí v jednotlivých regionech uspět v hlasování všech členů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve většině krajů schválilo předsednictvo jen jednoho kandidáta, v Praze byli původně dokonce tři. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík ale začátkem týdne řekl, že o první pozici usilovat nebude, protože neprosadil svou představu o dalších příčkách listiny.

Po páteční schůzce se zástupci Prahy ale Sobotka řekl, že Ludvík zůstává ve hře, stejně jako pražský radní Petr Dolínek a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. „Požádal jsem vedení pražské organizace, aby ještě přišli s návrhy, které umožní, aby pražská organizace šla do voleb maximálně jednotná,“ řekl Sobotka.

Ludvíkovi vadilo, že jeho náměstkyně a někdejší místopředsedkyně Lenka Teska Arnoštová obsadila až páté místo. Dolínek nyní připustil, že by se mohla posunout výš. Přeje si také, aby Ludvík mezi uchazeči o lídra zůstal. „Je to jeden z našich nejkvalitnějších představitelů,“ uvedl. Zároveň ale podotkl, že skládání kandidátky je demokratický proces, nikoliv diktát shora.