Rodičům dvou a více dětí by mohly klesnout sociální odvody. U čtyř dětí až na nulu

Rodičům dvou a více dětí by mohly klesnout sociální odvody (zdroj: ČT24)

Rodičům dvou a více dětí by mohly klesnout sociální odvody ze současných 6,5 procenta až na nulu podle počtu potomků. Počítá s tím návrh novely o pojistném na sociální zabezpečení, kterou podpořila vláda. Není ovšem jasné, zda se zákon podaří do konce volebního období prosadit. Legislativní proces totiž nařizuje minimální termíny. Jen mezi prvním a druhým čtením ve sněmovně by například mělo uplynout šedesát dní.

Zaměstnanci nyní odvádějí na sociální pojištění 6,5 procenta ze základu příjmu. Rodičům dvou dětí by podle návrhu měly odvody klesnout na pět procent, u tří dětí na 2,5 procenta. Matky či otcové čtyř a více dětí by neposílali nic. 

O stejnou část by se snížily sazby i osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Rodičům bez potomků či s jedním potomkem by zůstaly sazby na 29,2 procenta. U dvou dětí by klesly o 1,5 procentního bodu na 27,7 procenta, u tří dětí by činily 25,2 procenta a u čtyř a více dětí 22,7 procenta.

Nižší odvody by měl jen jeden z rodičů

Nižší odvody by měl jen jeden z rodičů. Podle ministerstva práce by je mohlo získat na 730 000 lidí, tedy kolem 13 procent pracovníků. Příjmy do systému, z něhož se vyplácejí důchody, by podle propočtů klesly o 3,8 miliardy korun. 

Události, komentáře: Mít více dětí je v zájmu této země, tvrdí Mihola (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale odmítá, že by stát přišel o peníze. „Zůstanou v kapsách pracujících rodičů. Tento systém nemá žádný význam pro ty, kteří do práce nechodí. Naopak zůstanou těm, kteří se o děti starají,“ uvedl.

Ministerstvo věří ve vyšší porodnost

Ministerstvo práce si jako předkladatel od novely slibuje vyšší porodnost. V podkladech pro vládu uvedlo, že důchodový systém je „založený na platbách budoucích generací“. Snížení sazeb má „ocenit zásluhy“ rodičů na výchově dalších plátců odvodů.

Lidem s výdělkem kolem 23 000 korun by zbylo po úpravě v peněžence měsíčně podle počtu dětí zhruba o 340 až 1500 korun víc, u výdělku kolem 46 000 by to bylo o téměř 700 až 3000 korun víc.

Kabinet se k návrhu vrátil po čtvrt roce. Projednávání novely přerušil v prosinci. Proti záměru se tehdy postavilo ministerstvo financí. Vadí mu pokles příjmů z pojistného i růst výdajů na další úředníky. Výhrady měli i zaměstnavatelé, jiné resorty nebo odbory.