Sněmovna má do voleb napilno. Zcela nové návrhy už schválit nestihne

Začíná stíhací závod: Do voleb stihnout co nejvíc zákonů (zdroj: ČT24)

Na jakýkoliv nový zákon, se kterým současná vláda přijde, už zřejmě nezbyde prostor. Do konce volebního období chybí zhruba půl roku a ty normy, které zákonodárci nestihnou projednat, končí - nová sněmovna je nepřebírá. Na projednání přitom čeká téměř 300 bodů - z toho je 100 vládních na začátku legislativního procesu.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky tak už ministři další zákony nosit nemají. „Já osobně nebudu hlasovat pro to, abychom předkládali další zákony do sněmovny, která už je teď vrchovatě plná,“ uvedl šéf kabinetu.

Je pravdou, že do voleb toho poslanci rozhodně nemají málo. Příští týden začíná schůze, na jejímž programu je 292 bodů. Počet navíc ještě vzroste, až doputují tento týden vládou schválené zákony. První čtení, která se nestihnou na této schůzi, už mají téměř nulovou šanci projít.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vládní strany se tak dohodly, že v nadcházející schůzi upřednostní právě ty zákony, které čeká teprve první čtení. Opozice o podobném plánu dosud nevěděla. Podle jejích zástupců by ale vláda už do voleb neměla dělat nic. Honba za resty podle nich ke kvalitě samotných zákonů nepomůže.

Premiér Sobotka už vybídl také poslance, aby to s návrhy nových zákonů nepřeháněli. „I poslanci by měli dostat rozum a přestat předkládat poslanecké návrhy, protože ani ty se nestihnou do voleb projednat,“ dodal.

Hned první bod úterní schůze může ukázat, zda to poslanci s rychlým tempem schvalování myslí vážně. Čeká je přehlasování prezidentského veta zákona o národních parcích.

Schůze Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČTK

Priority na poslední chvíli

Sociální demokraté tlačí hlavně na zálohované výživné, chtějí stihnout zastropovat věk pro odchod do důchodu nebo zvýšit příspěvek při dlouhodobé nemocenské.

Hnutí ANO chce protlačit sněmovnou stavební zákon nebo zákon o odpadech. Přiznává, že ministerstvo financí nestihne prosadit v tomto obdobní zjednodušení daňového přiznání.

Pro lidovce je zásadní kariérní řád učitelů, veterinární nebo památkový zákon.

Opoziční strany mluví třeba o nutnosti přijmout zákon o sociálním bydlení, zákon o mobilních službách, na kterém panuje shoda napříč politickým spektrem nebo zákon o zpřísnění udělování azylu.