Boj o sjednocení platů v nemocnicích podle jedné tabulky. Sobotka s Ludvíkem se neshodnou

Rozkol v ČSSD kvůli sjednocování platů v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Nový spor kolem starého tématu, konkrétně platů ve zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík se nemohou shodnout, zda stanovit stejné základní platy pro všechny zdravotníky, kteří pracují v nemocnicích smluvně svázaných s pojišťovnami. To by vedlo zejména k výraznému zvýšení platů v nestátních nemocnicích.

Návrh šéfa sociálního výboru Jaroslava Zavadila budou poslanci projednávat na dubnové schůzi. Nově ho podpořil také Sobotka, podle něhož je nutné zvyšovat platy zdravotníků mimo státní sektor. Naopak Sobotkův stranický kolega a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík je proti, podobně jako pravicová opozice.

Návrh počítá s tím, že by zdravotníci od roku 2019 dostávali platy podle stejné tabulky. Vzorem má být ta, která funguje už dnes ve státních nemocnicích. Podle Zavadila se tím prý naplňuje slib daný při privatizaci – tedy že převod do soukromých rukou bude znamenat zvýšení platů. „Ale opak je pravdou,“ dodává poslanec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Například zdravotní sestry ve státních nemocnicích mají zhruba o pět a půl tisíce korun vyšší platy než jejich kolegyně v nestátních zařízeních. Rozdíl přitom za posledních sedm let stále roste. U lékařů je průměrný rozdíl zhruba o sedm a půl tisíce korun.

Není normální, aby za stejnou práci lékař nebo zdravotní sestra v regionální nemocnici měli nižší mzdu, než mají jejich kolegové ve fakultních nemocnicích.
Milan Kubek
Prezident České lékařské komory

Plán na jednotnou platovou tabulku pro zdravotníky ale zatím rozděluje největší vládní stranu. Zatímco premiér je pro, ministr zdravotnictví má výhrady. „Problém je, že ten návrh se týká jen lůžkových zdravotnických zařízení a úplně pomíjí lidi v ambulancích,“ uvedl Ludvík.

Pro sjednocení minimálních platů by hlasovali také komunisté, naopak kritikou nešetří hnutí ANO i pravice. „Socialistické zdravotnictví nechceme. Mělo by platit pravidlo, že ten, kdo zřizuje, také určuje, jaké platy a jaké podmínky se v tom jeho zřizovaném zařízení budou realizovat,“ dodává ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Už na dubnové schůzi bude mít sněmovna šanci zákon projednat. Ke konečnému hlasování by se měla dostat během léta.