Hrady a zámky se po zimě otevírají. Lákají na nové okruhy, výstavy i akce pro děti

První dubnový víkend začíná na většině hradů a zámků turistická sezona. Jejich správci si po zimě připravili mnoho novinek – otevírají se nové prohlídkové okruhy a výstavy, zpřístupňují se dosud uzavřené části památek. Někde začátek sezony doprovodí nejrůznější akce, třeba šermířské souboje nebo ukázky aranžování květin.

Středočeský kraj

Na Konopišti bude celou sezonu k vidění expozice „Rok renesanční šlechty na Konopišti“. Ta představí aristokratické a panovnické rody vytvářející po staletí kulturu v českých zemích. Tento rok se výstava zaměřuje na renesanční šlechtu a dobu, ve které žila. Zámek chystá také výstavu k 130. výročí zakoupení panství vévodou Františkem Ferdinandem d'Este.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na Karlštejně, kde sezona začala tradičně už na začátku února, pokračuje výstava Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV. Výstava zobrazuje dva soubory zlatnických prací vesměs z druhé poloviny 14. století. První soubor obsahuje reprezentativní kusy nádob na pití, druhá módní doplňky jako šperky, knoflíky či přízdoby na šat.

Návštěvníkům se také otevře zrekonstruovaný Veigertovský dům na Karlově náměstí v Kolíně ze 13. století. V expozici návštěvníci uvidí přibližně sto nejcennějších předmětů ze sbírkových fondů muzea, řada z nich prošla náročným restaurováním. Některé jsou vystavené poprvé. K vidění budou umělecká díla, historické, uměleckořemeslné, numismatické a národopisné památky, archeologické nálezy a exponáty z entomologické sbírky.

Praha

Pražský hrad své objekty a zahrady otevře 1. dubna, hlavní sezonu zahájí 13. května při příležitosti 300. výročí narození panovnice Marie Terezie. Už otevřena je výstava Mars a Venuše, kde se představují umělecká díla z časů Rudolfa II. ze sbírek hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu.

Slůně narozené 5. dubna 2016 v Zoo Praha
Zdroj: Facebook / Miroslav Bobek

Zoo už letní sezonu zahájila, na sobotu ale připravila oslavu Mezinárodního dne ptactva. Pro milovníky opeřenců je připravena vycházka za volavkami a také beseda o výzkumu kvakošů.

Botanická zahrada letos představí Ameriku jako kontinent. Krom tamních rostlin se zaměří také na původní obyvatele i gastronomii. „Připravujeme nové výsadby rostlin z amerického kontinentu v expozici Severoamerické prérie. Těšit se můžete na rozkvetlý záhon, který letos bude obohacený o nové druhy letniček, trvalek a plodiny Nového světa,“ zve návštěvníky Vlastimil Rybka z Botanické zahrady. V expozici Medonosných rostlin přibudou nové vzdělávací prvky pro děti.

Pardubický kraj

Hrad Kunětická hora
Zdroj: NPÚ/Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Hrad Kunětická hora představí až od května výstavu „Zpátky do pohádky“ kostýmů a rekvizit ze známých pohádkových filmů a seriálů České televize – třeba Krkonošské pohádky, Rumplcimprcampr, Ať přiletí čáp, královno, O princezně, která ráčkovala, Královna Koloběžka I., Lotrando a Zubejda a další.

Zámek v Litomyšli otevírá sezonu už tradičně květinovou výstavou, tentokrát v renesančním duchu. Výstavu s názvem V objetí jarní renesance tvoří přírodní floristické objekty vytvořené pedagogy a studenty místní Střední školy zahradnické na témata jako renesanční architektura, Leonardo da Vinci, nebo náměty ze slavných renesančních uměleckých děl. Začíná také fotosoutěž pro veřejnost.

Královéhradecký kraj

Sezonu na Náchodském zámku zahájí sám kníže Ottavio Piccolomini, který návštěvníkům představí své honosné sídlo během prohlídky Reprezentačních pokojů Piccolominiů. Na závěr zazní ukázka renesanční a barokní hudby v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. V neděli 2. dubna pak návštěvníky čeká komentovaná prohlídka zámecké raně barokní kaple Nanebevzetí Panny Marie včetně sakristie a kruchty.

Zámek v Ratibořicích uvede výstavu fotografií náchodského amatérského fotografa Patra Falty, potrvá až do října a vstup je zdarma. V neděli se také koná tradiční Běh Babiččiným údolím.

Liberecký kraj

Zrekonstruovaný strop barokního sálu na Lemberku
Zdroj: ČT24

Na Frýdlantu zvou 1. dubna na Renesanční hodování. V zámecké kuchyni se budou připravovat pochoutky, které se jedly v renesanční době. „Především různé kaše, maso a pomazánky, což byla nejčastější jídla v té době. Bude tu kuchař, který zájemcům prozradí něco z renesanční kuchyně, a možná z něj někdo vyprosí i nějaký recept. Zámkem bude znít dobová hudba a mezi návštěvníky se budou pohybovat dobově oděné dámy a kavalíři,“ láká kastelánka Jana Pavlíková.

Zámek Lemberk zahájí výstavu Zdislava jako historická osobnost, která se věnuje životu a skutkům Zdislavy z Lemberka. Od jejího blahořečení uplyne 110 let. Na zámku Hrubý Rohozec v Turnově nově zavádějí dětské prohlídky.

Ústecký kraj

Zámek Jezeří
Zdroj: ČT24/Kateřina Hubertová

Pohled na krajinu umožní zámek Jezeří na Mostecku. „Návštěvníci chtějí vidět velkolom, teď konečně se dostanou do zatím neupravených prostor, kde budou mít možnost okny pohlédnout do krajiny, seznámit se prostřednictvím fotografií i exponátů s minulostí regionu, kde řada obcí padla za oběť těžby, i budoucností, v níž by pod zámkem bylo obří jezero,“ řekla kastelánka Hana Krejčová.

Novinkou v kraji je druhá lodní linka z Ústí nad Labem do Litoměřic a nově až do Děčína. Pojede od dubna vždy o víkendech a svátcích až do začátku září. Od června přibudou ještě spoje ve čtvrtek. Při nesjízdnosti dolní části Labe lodě skončí v Roudnici nad Labem. 

Nově vyjede také historická vlaková linka T4 z Lovosic do Mostu. Trati vedoucí malebnou krajinou Českého středohoří se přezdívá Švestková dráha a turisté se díky ní dostanou třeba k vrchu Lovoš nebo několika zříceninám hradů v okolí. Vozit je budou klasické motoráky, občas také historický vůz 831 alias Kredenc. Vlak pojede vždy o víkendech a svátcích až do konce října.

Karlovarský kraj

obrázek
Zdroj: ČT24

Zámek Kynžvart chce letos lákat návštěvníky na své rarity z oblasti kosmologie a astrologie. Do Roku renesanční šlechty se zapojí i představením některým mimořádných knih, například prvním vydáním Astronomia Nova Johannese Keplera nebo prvním vydáním atlasu hvězdné oblohu Uranometria Johanna Bayera. Plánuje také akce ve spolupráci s plzeňskou hvězdárnou.

Druhému tematickému zaměření letošního roku, kterým je Krajina, se bude věnovat zámek Valeč. Podle kastelána Tomáše Petra půjde například o cyklus přednášek o barokní a také pravěké krajině v okolí zámku, kde byla nedávno objevena hned tři pravěká hradiště.

Po delší době začne na apríla opět tryskat karlovarské Vřídlo u Vřídelní kolonády. Od loňského května bylo vřídlo kvůli havarijnímu stavu kopule a podzemí kolonády přesunuto ven před budovu do betonové fontány. V zimě pak bylo utlumeno, aby nenamrzaly chodníky v okolí.

Plzeňský kraj

Klášter v Kladrubech
Zdroj: ČT24/9 týdnů baroka

V klášteře Kladruby chystají na novou sezonu oslavy 340. výročí narození stavitele Jana Blažeje Santiniho. Klášter v Plasích poprvé ukáže navrácený exponát, údajný palcát Jana Žižky. Nové vybavení má zámek v Manětíně, který ukáže třeba 13 barokních obrazů zámeckého služebnictva. Restaurované obrazy Johanna Georga de Hamiltona se vrátí do Horšovského Týna.

Poslední možnost návštěvy před rekonstrukcí nabídne na pár dní v dubnu a zřejmě i v květnu selský statek v Plzni-Bolevci. Otevírá se jen výjimečně. Památka nedávno uspěla se žádostí o dotaci na rekonstrukci a práce by mohly začít ještě letos.

Jihočeský kraj

obrázek
Zdroj: ČT24

Na zámku Červená Lhota návštěvníci nově uvidí obnovené interiéry, jak původně vypadaly kolem roku 1920. Zámek Hluboká nad Vltavou, který byl loni třetí nejnavštěvovanější památkou v Česku, restauruje hostinské pokoje sloužící v minulosti pro rodinné návštěvy Schwarzenbergů.

Zámek Český Krumlov, jednička v loňské návštěvnosti, na hlavní prohlídkovou trasu vrací restaurované rámy obrazů druhé poloviny 17. století. Obměněné prohlídkové trasy otevře i Jindřichův Hradec a zámek Kratochvíle.

Kraj Vysočina

Telč
Zdroj: NPÚ

Na telčském zámku si lidé budou moci od dubna do konce roku prohlédnout výstavu originálních kostýmů a rekvizit z pohádky Pyšná princezna. Výstava se koná k 65. výročí natočení slavného filmu Bořivoje Zemana, jehož kulisami byl mimo jiné také zámek v Telči.

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se od května otevře výstava „S ozvěnou lesního rohu“. Představí například historické zbraně, střelecké terče či umělecká díla s loveckou tematikou. Exponáty týkající se lesa a lovu pocházejí nejen z depozitáře jaroměřického zámku, ale také ze zámku v Náměšti nad Oslavou a Bítově.

Jihomoravský kraj

Hned dvěma akcemi otevírají sezonu na zámku v Bučovicích. Od 1. do 9. dubna bude k vidění výstava Květiny v renesanci, první den i s ukázkami aranžování. Až do konce srpna pak bude na zámku výstava Háčkovaná móda. Na panenkách autoři přiblíží, jak se vyvíjela móda od antiky až po současnost a jak se v daném období žilo. Příběhy skutečné i smyšlené napoví, jak se oblékalo panstvo i obyčejný venkovský lid.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zámek Lysice zahájí výstavu amatérského naivního umění. Svá díla na ní představí výtvarníci z Česka, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Izraele a Finska. V renesančním salonku vedle pokladny začne také výstava dřevořezeb Petra Ryzího. A na velkém nádvoří se v sobotu představí také šermířská společnost z Brna.

V Miloticích čeká na návštěvníky hned několik překvapení. Do hostinského pokoje byl umístěn čerstvě restaurovaný lustr se svlačci a květinami datovaný do období kolem roku 1850, který stylově zapadl k souboru sedacího nábytku. Po celý duben bude v místnosti s rodovou galerií Serényiů k vidění nový barokní oděv ušitý podle předlohy z roku 1767. Otevře se také nová místnost v sala terreně, v níž se budou moci zájemci dozvědět více o historii odívání.

Zlínský kraj

Zámek Kroměříž
Zdroj: www.mesto-kromeriz.cz

V Kroměříži se znovu otevírají Květné zahrady. V dubnu o víkendech a od května do září každý den se mohou návštěvníci zúčastnit komentovaných prohlídek. V jejich průběhu jim odborníci Národního centra zahradní kultury představí známé i méně známé skutečnosti či nové výsledky badatelských výzkumů, které se týkají zahradního umění, archeologie, stavebně-historických průzkumů, dendrologie apod.

Olomoucký kraj

Zámek Velké Losiny
Zdroj: ČT24/www.zamek-losiny.cz

Brány zámku Velké Losiny se otevřou s bohatým jarním květinovým aranžmá. Ve velké jídelně zámku bude nově instalována ukázka svatební hostiny z konce 16. století. Instalace se vztahuje ke svatbě stavitele zámku Jana Losinského v roce 1585. Součástí je také honosný příborník ze severní Itálie z poloviny 16. století. Tento unikát dlouho ležel nepovšimnutý v zámeckém depozitáři. Po náročném restaurování mu byl navrácen původní vzhled a teď se ojedinělý kousek poprvé představí veřejnosti.

Moravskoslezský kraj

V Hradci nad Moravicí mohou lidé nově zavítat i do podkroví Bílé věže Bílého zámku. Zatím byly tyto prostory veřejnosti nepřístupné. Část areálu zámku sice podstupuje rozsáhlou rekonstrukci, provoz pro veřejnost ale stavební práce nijak omezovat nebudou, řekl kastelán Radomír Přibyla. Po celou sezonu budou moci návštěvníci vidět i výstavu Čeští malíři ve Vysokých Tatrách.

Důl Michal
Zdroj: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska/Petr Bajger

Novinku na prohlídkové trase připravil pro návštěvníky i Alexandr Zaspal, správce Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích. Památka prezentuje vše, co se týkalo hornictví a odehrávalo se nad zemí. „Expozici jsme rozšířili i o pokladnu, kde byly horníkům každý týden vypláceny mzdy,“ řekl Zaspal. V místnosti, která je vybavena původním nábytkem z doby, kdy ještě pokladna skutečně fungovala, zájemci uvidí i velký trezor z počátku 20. století a bankovky z 60. let.

Hlavní novinkou Dolních Vítkovic bude nová výstava Vítkovická ocel pro obranu republiky. „Potěší milovníky techniky, ale i fanoušky historie a moderních dějin České republiky. Umístěna je v prostoru pod těžní věží v areálu bývalého Dolu Hlubina a ukazuje práci někdejších Vítkovických železáren na výstavbě československého pohraničního opevnění,“ řekla pracovnice areálu Pavlína Copková.

Návštěvníky láká i ostravská zoo. V sobotu k Mezinárodnímu dni ptactva nabídne procházku s ornitologem spojenou s kontrolou ptačích budek nebo komentované krmení. „Areál ostravské zoo leží v lokalitě Velkého ostravského lesa a díky přírodnímu charakteru některých jeho částí je útočištěm i pro řadu druhů volně žijícího ptactva. Patří mezi ně i takzvaní doupní ptáci, kteří zde hnízdí v dutinách stromů. Často využívají i náhradní dutiny – hnízdní budky, kterých je v areálu více než stovka,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.