Voják, který postřelil svého kolegu v baru, půjde před soud

Státní zástupce obžaloval vojáka, který v opilosti postřelil svého kolegu z legálně držené zbraně, zjistila ČT. Voják čelí obžalobě z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a obecného ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až čtyři roky vězení nebo zákaz činnosti. Informaci potvrdil státní zástupce Radek Hůlka.

Incident se stal vloni v říjnu ve vyškovském baru. Vojáci byli v tu chvíli mimo službu. Vyšetřování incidentu vedla vojenská policie. Tuto pravomoc má terve od července loňského roku.

Státní zástupce Radek Hůlka podal obžalobu k Okresnímu soudu ve Vyškově, případ bude řešit soudkyně Zdeňka Kalová. Hlavní líčení zatím není nařízeno. 

Oba vojáci nastoupili do služebního poměru vojáka z povolání v dubnu 2016. Po ukončení kurzu základní přípravy byli zařazeni k příslušné jednotce.

„V době, kdy došlo k incidentu, byl voják, který utrpěl zranění, vyslán do odborného kurzu organizovaného Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií ve Vyškově,“ řekl mluvčí Generálního štábu Jan Šulc. Zraněný voják zásah přežil, ale ještě letos v únoru byl v domácím léčení.