Soud musí znovu řešit spor o mnohamilionový zlatý padák exmanažera ČD

Ústavní soud vyhověl stížnosti Českých drah a nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval sporem s bývalým náměstkem ředitele pro personální záležitosti Milanem Ruttnerem. Jde o mnohamilionové odstupné, na které měl Ruttner podle manažerské smlouvy nárok poté, co se sám zřekl místa.

„Jsme rádi, že Ústavní soud takto rozhodl, ovšem bližší informace k probíhajícím sporům bohužel nesdělujeme. Nález Ústavního soudu navíc ještě nemáme oficiálně k dispozici,“ uvedla mluvčí drah Monika Bezuchová.

České dráhy dlouhodobě poukazují na rozpor „zlatého padáku“ s dobrými mravy. Městský soud v Praze původně Ruttnerovi nevyhověl, po zásahu Nejvyššího soudu ovšem rozsudek změnil a přiznal mu 6,5 milionu korun. Bývalý manažer celkem žádal téměř 8,7 milionu plus příslušenství, spor o zbytek sumy dosud trvá v jiné větvi.

Podle Nejvyššího soudu z okolností případu neplyne, že Ruttner jednal v přímém úmyslu způsobit Českým drahám újmu. Ústavní soud ovšem upozornil na rozkolísanou judikaturu Nejvyššího soudu a vyslovil názor, že úmysl není nutným předpokladem pro porušení zákazu výkonu práv v rozporu s dobrými mravy.

„Pojem dobré mravy má své vlastní hodnocení a není nezbytně nutné, aby byl podmíněn právě tímto úmyslem,“ řekl novinářům soudce Jaroslav Fenyk. Ruttner ani jeho právní zástupce se veřejného vyhlášení nálezu nezúčastnil.

Ruttner nastoupil do Českých drah za ředitele Petra Žaludy v roce 2008. Se Žaludou podepsal manažerskou smlouvu, jejíž sporný dodatek stanovil, že pokud náměstek ve funkci vydrží déle než rok, vznikne mu nárok na jednorázové vyplacení částky. Ruttner se funkce vzdal po 12 měsících a 13 dnech.

Podle ústavních soudců justice zatím dostatečně nezohlednila konkrétní okolnosti případu, například to, že sám Ruttner předložil představenstvu ke schválení návrh na odměňování vedoucích pracovníků. Soud také zdůraznil složitou hospodářskou situaci drah a to, že Ruttner rezignoval bezprostředně po vypršení lhůty.