Dárcovské SMS nově i za 60 nebo 90 korun. Přispívat bude možné i trvale

Události ČT: Dárcovskou SMS lze vybrat ze tří variant (zdroj: ČT24)

Podpora neziskových projektů prostřednictvím dárcovských zpráv od lidí se po 13 letech mění. Dosud bylo možné poslat jednorázově pouze třicetikorunový dar, nyní půjde přes DMS poslat také 60 nebo 90 korun. Nově bude možné dárcovskou SMS poslat i jako trvalý příkaz.

Od roku 2004, kdy se tři největší čeští operátoři dohodli a společně s Fórem dárců spustili systém dárcovských SMS, bylo odesláno 19 milionů dárcovských zpráv a na neziskové projekty touto cestou putovalo přes půlmiliardy korun.

Právě tím, že je to opravdu velmi jednoduché, lidé přispívají poměrně hodně. Když věnují třeba 90 korun, tak jenom jedna koruna jde na provoz a celých 89 korun na projekt.
Hana Šilhánová
ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti

Peníze z DMS pomáhají každoročně přibližně třem stovkám organizací. Nově se zvyšuje možnost podpory na tři úrovně – 30, 60 a 90 korun. „Dozvídali jsme se od dárců, že třeba posílají více dárcovských SMS. Připadalo nám tedy jako dobrý nápad cenové hladiny navýšit,“ vysvětluje výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Podle ní jsou DMS jednou z nejrozšířenějších forem v Česku, kterými lidé přispívají na dobročinné účely. „Je to totiž jednoduché a naprosto transparentní. Navíc jde o drobnou částku, kterou si může dovolit darovat doslova každý,“ soudí Klára Šplíchalová.

Novinkou je i to, že zájemci budou moci oblíbený charitativní projekt podporovat trvale. Jednou zprávou totiž bude možné zadat trvalý příkaz.

Dárcovské zprávy v novém formátu mohou lidé posílat už od 21. března. Oficiálně novinka odstartuje 15. dubna přímým přenosem pořadu Pomozte dětem.

Mobilní operátoři (O2, T-Mobile a Vodafone) provozují službu DMS ve svých sítích zdarma bez nároku na provize z odeslaných částek. Díky investici operátorů do technického zabezpečení ve výši půl milionu korun se podařilo navíc snížit provozní poplatek o třetinu na korunu z každé odeslané zprávy, uvádí Fórum dárců, které celý projekt zastřešuje.

Uložit