Piráti chtějí ve volbách podle Bartoše získat deset procent hlasů

Piráti chtějí v podzimních sněmovních volbách získat deset procent hlasů. Na celostátním fóru strany to prohlásil předseda pirátů Ivan Bartoš. Volební kampaň chtějí piráti spustit na počátku května, vloží do ní 4,5 až pět milionů korun. Celostátním volebním lídrem bude Bartoš, který bude kandidovat ve Středočeském kraji.

  • Mediálním stratégem předvolební kampaně bude Jakub Horák, který se v minulosti podílel například na policejní náborové kampani Pomáhat a chránit. Už dříve strana rozhodla, že jejím volebním manažerem bude Štěpán Štrébl s praxí z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers.

„Míříme na deset procent,“ uvedl Bartoš a připomínal páteční model společnosti STEM, který straně přisoudil 5,5 procenta hlasů. Před čtyřmi lety získali piráti ve sněmovních volbách 2,66 procenta hlasů.

Podle předsedy pirátů strana dokončuje program a v dubnu by měla schválit jeho konečnou podobu. Celým programem se mají prolínat základní hodnoty pirátů, jako je svoboda a transparentnost. Piráti tak chtějí usilovat o elektronickou státní správu, omezení byrokracie nebo o vytvoření znalostní ekonomiky založené na vědě a výzkumu.

Program bude mít 15 kapitol rozdělených podle zaměření jednotlivých ministerstev a každou kapitolu chtějí piráti zpracovat na rozsah jedné strany, protože větší obsah by voliče nezaujal.

Dlouhodobě je pak cílem strany prosazování základního práva člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí. Dál prosazuje přímou demokracii, transparentní stát, odstranění informačních monopolů, regulaci lobbingu, legalizaci konopí či omezení pravomocí exekutorů. 

Podle Bartoše musí piráti přesvědčit voliče, že když se dostanou do sněmovny, dokážou něco změnit. „Nebráníme se tomu být trochu pankáči, ale myslím si, že lidé jsou tak zdecimovaní ze současné politiky a tak svázaní všemi regulacemi, že musíme ukázat, že to myslíme vážně, jsme jedni z nich. Nejsme nějací blázni, co se nudí, a proto dělají pirátskou stranu.“

Mezi dalšími krajskými lídry např. Jakub Michálek nebo Petr Třešňák

Bartoš bude celostátním lídrem kampaně, v dalších regionech strana na přední místa nominovala mimo jiné pražské zastupitele Jakuba Michálka a Mikuláše Ferjenčíka nebo starostu Mariánských Lázní Petra Třešňáka. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Bartoš označil Středočeský kraj spolu s Prahou, Jihomoravským a Moravskoslezským krajem za klíčové pro celostátní úspěch pirátů. Svou kandidaturu ve středních Čechách proto vnímá jako způsob, jak posílit celostátní výsledek strany.

V Praze povede pirátskou kandidátku pražský zastupitel Michálek, v Jihomoravském kraji marketingový odborník Radek Holomčík a v Moravskoslezském kraji analytik informačních technologií Lukáš Černohorský. Pražský zastupitel Ferjenčík vede pardubickou kandidátku a svou kandidaturu v tomto kraji zdůvodnil tím, že má k regionu vztah, protože v něm vyrostl.