Většinu zabavených padělků čeká likvidace pod celním dohledem

Padělky končí ve většině případů ve spalovně (zdroj: ČT24)

Celníci loni zabavili v Česku padělané zboží za více než 600 milionů korun. Nejčastěji šlo o boty a oblečení, parfémy, hry nebo elektroniku. Většinu napodobenin zadrželi v obchodech a na tržnicích, zbytek v zásilkách z e-shopů. Téměř veškeré takto zabavené zboží čeká likvidace.

Pestrobarevné gumičky a další vybavení na výrobu speciálních náramků. Před třemi lety jich celníci postupně zadrželi 30 tun. Šlo ale o padělky z Číny. Místo na rukách dětí tak gumičky skončí v malešické spalovně.

„Jestliže by tyto výrobky byly uvolněny na volný trh, tak by majitelům ochranných známek způsobily škodu ve výši 38 milionů korun. Museli jsme proto přistoupit k tomu, že zboží bude zlikvidováno pod celním dohledem,“ vysvětlila Šárka Miškovská, mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně.

Napodobebniny spíše odhalí až kontroly u samotných prodejců

Veškeré zásilky, které přijdou ze zemí, jež nejsou součástí EU, musí projít celní kontrolou. Většinu napodobenin ale odhalí až kontroly provedené přímo na místě u jednotlivých prodejců.

„Nový fenomén spočívá v tom, že se zboží objedná přímo z Číny, Hongkongu nebo ze Singapuru, což jsou země, kde dochází k nejvyššímu odesílání padělků, a takto objednané zboží se potom přešívá a upravuje tady,“ upozornila Hana Prudičová, mluvčí Generálního ředitelství cel.

O tom, jestli takto modifikované produkty pak čeká likvidace, nebo další využití, rozhodují majitelé originálních značek. Podle celníků je ale praxe taková, že se převážná většina věcí nakonec zničí.