Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu pro Povodí Vltavy

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 230 000 korun pro Povodí Vltavy za manipulování zakázek při losování firem. Soud to uvedl na svém webu. Sankci uložil státnímu podniku před čtyřmi lety Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Její platnost potvrdil i Krajský soud v Brně.

Případ souvisí s rozsáhlými manipulacemi s veřejnými zakázkami, které na podnět policie prošetřoval antimonopolní úřad. Kromě Povodí Vltavy pokutoval úřad například města Šternberk a Kostelec nad Labem, obce Cítov a Svijany, Jihočeský kraj a Správu silnic Olomouckého kraje.

Policie upozorňovala na možnou manipulaci při omezování počtu zájemců o zakázku prostřednictvím elektronického losování, což je proces, který už nyní zákon neumožňuje. Zakázka, kterou nyní zkoumal NSS, se týkala zvýšení kapacity koryta Vltavy v katastru Nové Ouholice a Veltrusy. V obdobném případě u protipovodňových opatření lokality Svrčovec NSS před týdnem potvrdil i další pokutu 100 000 korun.

Zadavatelé zakázek již nesmí zužovat počty uchazečů

Policie zabavila při vyšetřování Povodí Vltavy notebooky. Na losování byly najaty společnosti Kleris CZ, a. s. nebo Inženýrské služby Hradec Králové, s. r. o. Software umožňoval udělat nezmanipulované demonstrační losování, které mělo uchazečům prokázat regulérnost celého procesu.

Po ukázce se také automaticky vymazal přednastavený soubor, na jehož základě se zobrazily výsledky. Zužování počtu uchazečů bylo vzhledem k problematičnosti vypuštěno ze zákona o veřejných zakázkách od 1. dubna 2012 a zadavatelé ho již nesmějí využívat.