Vlaky mezi Prahou a Ústím nad Labem už jezdí bez omezení

Porucha elektrického napájení v sobotu ráno zkomplikovala provoz na hlavní železniční trati mezi Prahou a Ústím nad Labem. Provoz na ní byl ale již znovu obnoven a vlaky po ní jezdí bez omezení. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš uvedl, že šlo o závadu na napájení zabezpečovacího zařízení. Vlaky kvůli tomu nabíraly zpoždění v řádech desítek minut a některé byly odřeknuty.

Závada byla hlášena kolem sedmé hodiny ráno ve stanici Libčice nad Vltavou. Podle prvotních informací šlo o závadu zabezpečovacího zařízení a problém na řídicích počítačích, kvůli němuž byly mechanicky uzamčeny výhybky a jezdilo se v provizorním režimu. Podle Illiaše se později zjistilo, že zabezpečovací zařízení jako takové je v pořádku a jde o poruchu napájení elektrickou energií.

„Naši technici při vyšetřování na místě zjistili, že se nejedná přímo o závadu zabezpečovacího zařízení, ale o chybu v přívodu elektrického napájení. Došlo tam k skryté závadě, konkrétně se jedná o nějaký studený plošný spoj, který přerušil elektrické napájení zabezpečovacího zařízení,“ uvedl mluvčí. Porucha byla podle něj zcela odstraněna po deváté hodině.

Podle webových stránek Českých drah byl provoz nejdříve zcela přerušen a poté částečně obnoven. Některé vlaky byly odřeknuty, mezi stanicemi Kralupy nad Vltavou a Roztoky u Prahy byla zavedena náhradní autobusová doprava.