Vrozenou vadu srdce má třicet tisíc Čechů. Přijďte na kontrolu, říkají lékaři

Reportáž: Vrozenou vadu srdce má třicet tisíc Čechů (zdroj: ČT24)

V Česku žije bezmála třicet tisíc lidí s vrozenou srdeční vadou a každý rok se s ní narodí až osm set dětí. Lékaři nyní na dospělé pacienty apelují, aby chodili na kontroly ke specialistům, i když netrpí žádnými vážnými obtížemi.

Většina dospělých s vrozenou srdeční vadou by měla chodit na kontroly do specializovaného centra, i když nemá zrovna potíže. Srdeční nedostatky totiž lze jenom zřídka zcela vyléčit, nemocní mohou naopak trpět arytmiemi a v pozdějším věku hrozí srdeční selhání.

„I základní vada, která byla vyřešena, není vyřešena kompletně,“ podotýká Petra Antonová z Centra pro dospělé s vrozenou srdeční vadou na klinice kardiovaskulární chirurgie motolské nemocnice. „Některé spojky, některé umělé materiály vydrží deset, patnáct let a potom degenerují.“ Pokud je potřeba, mohou lékaři u dospělého přistoupit k další operaci.

Lékaři odhalí vadu ještě před narozením

V Motole na takovýchto zákrocích spolupracují dětští kardiochirurgové, kteří s nimi mají největší zkušenosti. Ročně operují kolem pěti set dětí, některé i krátce po narození. „Většinu život ohrožujících vad odhalujeme už v prenatálním vyšetření. Zhruba o pětaosmdesáti procentech vad víme dokonce už před narozením,“ říká přednosta Dětského kardiocentra FN Motol Jan Janoušek.

Díky specializované péči dnes přežívá mnohem víc dětí než v předchozích desetiletích. Dospělých se srdečními vadami proto přibývá až o pět procent ročně, a trend bude dál pokračovat.