Déšť pročistil vzduch, ale ze země bylo ráno kluziště

Déšť, který začal v noci skrápět západní Čechy a postupně se šířil dále na východ, přinesl požehnání i prokletí. Poznali to například řidiči čtyř aut, jež ráno havarovala na Domažlicku. Nezvládli řízení na ledovce, která se z namrzajícího deště vytvořila. Na druhé straně se již nemuseli bát vystoupit a nadechnout se, protože déšť pročistil vzduch a v Plzeňském kraji skončila platnost smogového signálu.

Ačkoli se ráno kvůli ledovce stala nejvážnější nehoda nedaleko bavorských hranic u Nemanic na Domažlicku, paradoxně v Plzeňském a Karlovarském kraji neplatila ráno výstraha na ledovku. Pro zbytek republiky ji však Český hydrometeorologický ústav výstrahu vydal – ve středních a severních Čechách platila do devíti hodin, v dalších krajích až do deseti dopoledne.

I krátce před polednem ale byly některé silnice kluzké. Silničáři varují především před cestováním na jižní Moravě. Ledovka hrozí i na dálnici D52 z Rajhradu do Pohořelic, ale především na mnoha silnicích nižších tříd.

V Olomouckém kraji potom přešel namrzající déšť ve sněžení. „Napadlo už tak 1,5 centimetru sněhu, přišlo to poměrně rychle. Snažíme se to zvládat,“ uvedl dispečer prostějovské správy silnic.

Déšť namrzal, nehod přibývalo

Hromadná nehoda na Domažlicku se přes svůj rozsah obešla bez zranění stejně jako další havárie, které se staly na zledovatělých silnicích například v podkrkonošské Jilemnici, kde se srazilo osobní auto s posypovým vozem, i na mnoha dalších místech převážně na západě, severu i ve středu Čech. Později, kolem osmé, již pršelo a namrzalo i na Vysočině, nehody se na zledovatělých silnicích staly v Jemnici na Třebíčsku či u Dolního Města na Havlíčkobrodsku.

Na Žďársku po dopravní nehodě zemřel řidič osobního auta, policie však nepotvrdila, zda nehoda souvisela s počasím.

Ledovka se vytváří, když déšť namrzá na prochladlé zemi, kterou potom pokrývá ledová vrstva. Meteorologové proto ve své výstraze apelovali jak na řidiče, tak na chodce, aby byli opatrní. „Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ doporučil ČHMÚ. Během dne by se již ledovka tvořit neměla, v noci však meteorologové očekávají, že se může ojediněle tvořit náledí.

Ctirad Weiss z NDIC: Nemáme hlášenou žádnou uzavřenou dálnici (zdroj: ČT24)

Prachu ubývá, v Plzeňském kraji již není smogová situace

Déšť ovšem také začal po dlouhé době pročišťovat vzduch. V Plzeňském kraji, kde začalo pršet nejdříve, již meteorologové odvolali smogovou situaci, která trvala od středy. I na dalších místech, kde začalo pršet, se kvalita vzduchu začala zlepšovat. Zatímco například v Kladně kolem šesté ráno hodnotili meteorologové kvalitu ovzduší jako špatnou až velmi špatnou, o tři hodiny později již byla uspkojivá a později dokonce dobrá. Smogový alarm odvolali v pátek odpoledne i v Praze a Zlínském kraji.

Ve Středočeském kraji ale smogová situace stále trvá stejně jako v Královéhradeckém, Pardubickém a většině Moravskoslezského kraje. V Moravskoslezském kraji ale již neplatí regulace, zůstává naopak v platnosti v Olomouckém kraji. Signál regulace nemá pouze informativní charakter a přináší omezení provozu některých průmyslových podniků. 

Smogová situace
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

I v Olomouckém kraji ale po ranním zhoršení začalo prachu v ovzduší ubývat. Průměry měření koncentrace polétavého prachu za posledních 24 hodin ale stále zůstávají velmi vysoké, například v Olomouci dosahují dvojnásobku až trojnásobku imisního limitu, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový.

Během dne má nicméně foukat mírný západní vítr. Inverze již nebude, v nížinách bude 4 až 8 stupňů Celsia, naopak na horách by mělo celý den mrznout a v polohách nad 600 metrů může sněžit, zatímco níže pouze pršet. Rozptylové podmínky by měly být dobré, místy mírně nepříznivé.