Ve vleklém sporu dostal bývalý správce VZP podmínku kvůli smlouvě s protonovým centrem

Obvodní soud pro Prahu 3 uložil někdejšímu nucenému správci VZP Antonínu Pečenkovi dvouletý podmíněný trest za podepsání smlouvy s protonovým centrem. Verdikt není pravomocný.

Celá kauza je plná soudních zvratů. Obvodní soud muže napoprvé osvobodil s tím, že jeho skutek nebyl trestným činem. Když odvolací senát kauzu vrátil k novému projednání, rozhodl soud podruhé tak, že stíhání je promlčené. Ani s tímto názorem se soud vyššího stupně neztotožnil a vyhověl stížnosti státního zástupce.

Napotřetí uznal předseda senátu Radek Mařík na základě právního názoru odvolacího soudu Pečenku vinným. Pojišťovnu odkázal s jejím požadavkem na náhradu škody do občanskoprávního řízení.

Exkluzivní smlouva těsně před koncem ve funkci

Smlouvu s firmou Proton Therapy Centre Czech podepsal Pečenka v roce 2006 jen několik dní předtím, než ve funkci správce skončil. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně.

Tento postup Pečenka podle obžaloby náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovně tak údajně mohla vzniknout miliardová škoda.

Lékař Pečenka s obviněním nesouhlasí, chtěl prý v Česku zavést nejmodernější technologii léčby. Smlouva by podle něj peníze pojišťovně naopak ušetřila.