Zeman slíbil SPO svůj hlas a doporučil spolupráci s Okamurou

Projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu SPO (zdroj: ČT24)

Stranu práv občanů dál povede její dosavadní šéf Jan Veleba. Znovu ho zvolil stranický sjezd. Vystoupil na něm i čestný předseda SPO prezident Miloš Zeman, který uskupení v roce 2009 zakládal. Straně ve volbách opět přislíbil svůj hlas. Spolu s Velebou se shodli, že by k úspěchu ve volbách pomohla spolupráce s SPD Tomia Okamury, nikoliv ale ve formě koalice. Okamura ale společnou kandidátku nechce. Odůvodnil to mimo jiné velmi nízkými preferencemi SPO.

„V příštích parlamentních volbách máte opět můj hlas. Zbývá vám ještě maličkost, sehnat několik set tisíc hlasů, abyste se dostali do parlamentu,“ řekl Zeman na úvod svého projevu. Následně zmínil průzkumy před posledními volbami, které SPO prorokovaly sedm až osm procent hlasů. Strana ale nakonec dostala pouze 1,5 procenta.

Podle Zemana bylo důvodem neúspěchu to, že se někteří členové a zejména funkcionáři SPO s vidinou zisku 17 poslanců „začali rvát o volitelná místa na kandidátkách“. „Kdyby měli dostatek sebevědomí, tak by jim stačilo, aby na kandidátkách vůbec byli,“ poznamenal. Veřejnost podle něj nemá ráda strany, které se hádají: „Díky tomu nás téměř nikdo nevolil.“

Jako příklady tehdy rozhádaných regionů uvedl Prahu, Středočeský a Plzeňský kraj. Uvítal proto, že novým předsedou SPO ve středních Čechách se stal bývalý ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. „Myslím, že jste nyní nabiti energií a elánem a máte rozumnou šanci na úspěch,“ vzkázal straně.

Marcel Chládek na sjezdu SPO
Zdroj: ČT24

Delegáti si na sjezdu zvolili nové vedení. Funkci předsedy obhájil Veleba. Strana také obnovila pozici prvního místopředsedy. Stal se jím dosavadní místopředseda Marian Keremidský, šéf strany na jižní Moravě. V čele SPO je i několik blízkých spolupracovníků Zemana. Místopředsedou je prezidentův poradce Martin Nejedlý. Kancléř Vratislav Mynář vede SPO ve Zlínském kraji a ředitel analytického odboru Hradu Radek Augustin na Olomoucku.

Ke konci sjezdu pak delegáti schválili také nabídku spolupráce SPD, o čemž v průběhu dne mluvil jak Veleba, tak Zeman. Při krajských volbách SPO kandidovala sama ve dvou krajích a ani v jednom neuspěla. Zeman se proto s Velebou shodl, že by bylo dobré pokračovat ve spolupráci s Okamurou. „Tam, kde jsme byli v koalici se Stranou přímé demokracie, jsme byli úspěšní,“ podotkl prezident.

Zprávy: Jan Veleba zvolen staronovým předsedou SPO (zdroj: ČT24)

Okamura ale koalici odmítl. Nechce ji vytvářet kvůli tomu, že by pak musela překročit desetiprocentní hranici získaných hlasů. O samostatné kandidatuře už podle Okamury navíc rozhodla i stranická konference. Nic ale podle něj nebrání tomu, aby jednotlivé kraje na své kandidátky nominovaly mimostranické osobnosti.

Okamurovi chybí v SPO silná osobnost

Na desetiprocentní hranici hlasů upozornil i Zeman, který by koalici také neriskoval. Jako jeden z možných modelů proto zmínil kandidaturu v průzkumech silnější SPD s podporou SPO. „Ale pouze za podmínky, že to bude spolupráce rovnoprávná. To znamená stejný počet volitelných míst na kandidátkách,“ dodal. 

Okamura ale v reakci na Zemana vyloučil i to, že by SPD kandidovala s podporou SPO, protože by kvůli tomu musela být svolána stranická konference. Poznamenal navíc, že SPO má oproti SPD velmi nízké preference a nenabízí ani silnou osobnost. Za obrovskou výhodu naopak označil Zemana jako čestného předsedu.

České kořeny a základní práva občanů

Pokud se společný postup nepodaří dohodnout, chce Zeman i Veleba, aby SPO kandidovala samostatně. Program strany by měl podle jejího předsedy stát na dvou pilířích – českých kořenech a základních právech občanů.  

Veleba považuje sjezd za velice důležitý kvůli okolnostem, za kterých se koná. V projevu před straníky zmínil podzimní sněmovní volby a blížící se prezidentské volby. Předpokládá, že Zeman se pokusí svou funkci obhájit a SPO by mu v tom měla pomoct. Zeman chce své rozhodnutí oznámit na začátku března.

SPO vznikla v roce 2009 a v parlamentu má nyní jen dva zástupce – senátory Velebu a Františka Čubu. V lednu 2010 změnila název na Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ). Předsedou strany byl krátce i Zeman. Po prohraných sněmovních volbách v květnu 2010 ale na post rezignoval. V roce 2013 byl zvolen čestným předsedou. V březnu 2014 vypustila strana ze svého názvu slovo zemanovci.