V Česku je podle OECD příliš malých obcí. Starostům se ale do slučování nechce

V Česku je skoro čtvrtina obcí, kde žije méně než 200 lidí (zdroj: ČT24)

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) upozornila, že je v Česku příliš obcí a zejména ty malé nemohou poskytovat svým občanům kvalitní služby. V polovině loňského roku proto vládě doporučovala, aby podpořila slučování hlavně těch nejmenších obcí. To ale odmítají starostové, loni k tomu nepřistoupil ani jeden.

V Česku bydlí na jednom místě v průměru 1640 lidí. Průměr zemí EU je přitom 5800 obyvatel a průměr členů OECD je pak ještě vyšší (9570 obyvatel). 

Podle OECD má skoro čtvrtina všech obcí v Česku méně než 200 obyvatel a okolo 75 % má méně než 1000 obyvatel. „6500 obcí na 10 milionů obyvatel je opravdu enormní množství, ta roztříštěnost tady je,“ dodává ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). 

Takto malé obce pak ale podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj nedokážou dostatečně zajistit veřejné služby. Stát ovšem nemůže sloučení obcím nařídit. Naopak loni vzniklo šest nových obcí a další ještě přibudou. Řešením tak může být například spolupráce jednotlivých obcí uvnitř mikroregionu.

Na Sokolovsku se zase obce dělí o náklady na obecní policii, kterou by si samostatně dovolit nemohly. 

Malé obce nemají na vlastního strážníka, půjčují si ho třeba ze Sokolova (zdroj: ČT24)