V devíti obcích zvolili nové zastupitele. Většinou zvítězili nezávislí

V devíti obcích v Česku si vybrali nové zastupitele. Většinou zvítězili nezávislí kandidáti nebo sdružení nezávislých. V Lechovicích a Lančově na Znojemsku uspěla sociální demokracie. K urnám přišlo ve většině obcí přes 60 procent lidí. Největší zájem měli občané Županovic na Příbramsku, kde přišly téměř tři čtvrtiny voličů. Stejně jako v dalších obcích museli znovu hlasovat, protože se zastupitelstvo rozpadlo.

Celkem 59 mandátů si během sobotních voleb rozdělilo 44 mužů a 15 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů překročil 43 let, nejmladší zvolená kandidátka má 21 let, nejstarší z nových zastupitelů překročil sedmdesátku. K volbám přišlo 63,6 procenta voličů.

Nejvíce voličů přišlo hlasovat v Županovicích, a to 74,2 procenta. O pět mandátů zde usilovalo osm nezávislých kandidátů. Uspěli Zdeněk Skopec, Pavel Burian, Michal Palus, Renata Štarmanová a Josef Velebil.

Sedm míst v zastupitelstvu Jarpic na Kladensku obsadí čtyři kandidáti zvolení za SNK pro Jarpice a tři z místního sdružení Nezávislí kandidáti. Rozhodlo o tom 47,5 procenta voličů.

V Krásném na Chrudimsku usilovalo o sedm křesel v zastupitelstvu celkem devět kandidátů zapsaných na jediné listině s názvem Krásné, Polánka, Chlum, Vápenice. K volebním urnám zde přišlo přes 63 procent voličů.

Volební uskupení SNK – Naše Závist obsadí všech pět křesel v zastupitelstvu obce Závist na Blanensku, kde hlasovalo 47 procent voličů.

Přes 62 procent voličů rozhodlo o výsledku voleb v Černé u Bohdanče na Pardubicku. V tamním zastupitelstvu bude mít pět křesel Sdružení nezávislých kandidátů a další dvě křesla získali nezávislí a samostatně kandidující Martin Neuwirt a Milan Kis.

V sobotu se volební místnosti otevřely také v Ostašově na Třebíčsku, kde všech sedm míst v zastupitelstvu připadne jedinému uskupení Pro Ostašov. Rozhodlo o tom téměř 60 procent voličů.

Na Znojemsku boduje ČSSD

V Lechovicích na Znojemsku výsledky znamenají čtyři mandáty pro ČSSD a tři pro KDU-ČSL. V zastupitelstvu usednou pouze muži. Mezi nimi i sedmdesátiletý Josef Juráček, který je vůbec nejstarším zastupitelem zvoleným v sobotních volbách. Volební účast dosáhla téměř 65 procent.

V Lančově na Znojemsku kandidovalo 18 kandidátů. Nakonec uspěly dvě kandidátní listiny. Čtyři křesla obdržela ČSSD a tři místa získali kandidáti uskupení Pro Lančov. Do čela obce byla zvolena také jednadvacetiletá Oldřiška Kubková, která je nejmladší kandidátkou a zároveň i zvolenou zastupitelkou v rámci únorových komunálních voleb. Voleb se zúčastnilo 63 procent lančovských voličů.

V Držovicích na Prostějovsku k volbám přišlo přes 68 procent voličů. Tři mandáty připadnou uskupení Za Držovice a po dvou mandátech shodně dostanou uskupení Iniciativa a Starostové a nezávislí.

Důvodem pro nové komunální volby byl rozpad předchozích zastupitelstev z různých příčin. Například v Ostašově ze zastupitelstva odstoupili tři členové ze sdružení Nezávislí a zájem neprojevili ani jejich náhradníci. Stejně tak v Lančově zastupitelstvo opustili tři členové. V Závisti loni v létě složil mandát místostarosta Dušan Šmarda a jeho náhradnice zastupitelský slib nesložila. Zůstali tak čtyři zastupitelé z pěti potřebných.