K soudu půjde muž, který v 50. letech hlasoval pro vystěhování kulaků

Až deset let vězení hrozí muži, který v roce 1953 hlasoval pro nucené vysídlení dvou zemědělců, kteří se bránili kolektivizaci – tak zvaných kulaků. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 podalo na čtyřiadevadesátiletého muže obžalobu koncem minulého roku. O koho jde, nezveřejnilo.

Podle mluvčího státního zastupitelství Ondřeje Šťastného se někdejší člen Komise pro úpravu poměrů rodin kulaků dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. „V roce 1953 jako člen Komise pro úpravu poměrů rodin kulaků Okresního národního výboru Praha-východ hlasoval pro nucené vysídlení dvou rodin,“ uvedl mluvčí.

Komunistického funkcionáře vyšetřoval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), který se zabývá trestnými činy spáchanými v době komunistického režimu. Úřad loni navrhl muže obžalovat a žalobce tak před koncem roku učinil. Podle informací úřadu měl působit v okrese Praha-východ.

Podle mluvčího ÚDV Jana Srba byly za podobné zločiny v 50. letech stíhány desítky lidí. Velkou část lidí se ale nepodařilo ztotožnit, nebo zemřeli. V rámci akce Kulak tak bylo obviněno zatím kolem dvacítky lidí, odsouzena byla zhruba čtvrtina z nich.

Vystěhování dvou zemědělců bylo součástí Akce „K“ neboli Kulak. Odstartovala v roce 1951, probíhala ve dvou vlnách do roku 1953. Jejím cílem bylo vystěhování sedláků a soukromých zemědělců, tzv. „vesnických boháčů“. Akce byla řízená centrální Komunistickou stranou Československa. Podle odhadů bylo v jejím průběhu přesídleno z venkova tři až čtyři tisíce „rodinných celků“.