Tři králové pokořili rekord, ve sbírce vykoledovali přes sto milionů

Sedmnáctý ročník Tříkrálové sbírky přinesl rekordní výtěžek, koledníkům se podařilo vybrat více než sto milionů. Přesnou částku bude ale pořadatelská Charita České republiky znát zřejmě až v březnu, protože několik desítek kasiček čeká na otevření a započíst je potřeba také peníze ze zvláštních účtů.

Letošní, více než stomilionový výsledek tak jen pokořil rekord z loňského roku, kdy se podařilo vybrat osmadevadesát milionů. Do sbírky se napříč republikou zapojilo padesát tisíc koledníků a například olomoucká diecéze hlásila překonání loňských čísel už před týdnem.

Výtěžek bude jako každý rok určen na pomoc lidem, kteří si sami nedokážou pomoci kvůli stáří, nemoci, handicapu nebo sociální situaci. Podle předem daného klíče se dvě třetiny vracejí do regionů, kde byly peníze vykoledovány, aby zde podpořily rozšíření a zkvalitnění služeb pro lidi v nouzi, čili sociálních a zdravotnických služeb, které poskytuje většinou Charita a které pomohou žít lépe a kvalitněji, informoval mluvčí Charity ČR Jan Oulík.

Deset procent z vykoledovaných peněz zamíří na zahraniční projekty a část také do charitativního krizového fondu. „Je určen na okamžité řešení krizových situací, které nastanou ve světě,“ doplnil Oulík s tím, že loni tak peníze z Tříkrálové sbírky pomáhaly se zdoláváním následků zemětřesení v Itálii, předloni zamířily po téže přírodní katastrofě do himálajského Nepálu.