Česká diplomacie vyjednala navrácení polského občana ze Sýrie do vlasti

Česká diplomacie zprostředkovala navrácení nezvěstného polského občana ze Sýrie zpět do vlasti. Informoval o tom mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček s tím, že k propuštění přispěla Kancelář prezidenta republiky. Muž podle médií pobýval od prosince roku 2015 ve vězení kvůli podezření z napojení na terorismus. Česká ambasáda je jediným zástupcem zemí Evropské unie a NATO v Damašku.

Čtyřiapadesátiletý Leszek Panek byl předán polské straně ředitelem zahraničního odboru Hradu Hynkem Kmoníčkem. Nezvěstný byl od 10. prosince 2015. Polsko se prostřednictvím české diplomacie pokoušelo zjistit bližší informace o jeho pobytu poté, co se v médiích objevily zprávy, že Panek je pravděpodobně v syrském vězení a že byl při zadržení postřelen.

„Díky úspěšným česko-syrským jednáním, která probíhala v Praze a v Damašku, se podařilo pana Panka nalézt a dosáhnout dohody o jeho propuštění z humanitárních důvodů. Pan Panek je v uspokojivém fyzickém a odpovídajícím psychickém stavu,“ uvedl Ovčáček.

Ze Sýrie byl polský občan přepraven do Libanonu, kde ho na zastupitelském úřadu ČR převzal polský velvyslanec Wojciech Božek. Českým zastupitelským úřadům v Sýrii a Libanonu poděkoval za pomoc. „Kancelář prezidenta republiky ČR současně děkuje syrským a libanonským úřadům za efektivní pomoc a spolupráci,“ podotkl Ovčáček.